Απ’ τη στιγμή που η ανατολική χερσόνησος του Πηλίου αποκόπηκε απ’ την ηπειρωτική χώρα και σχηματίστηκαν οι Β. Σποράδες- υπολογίζεται πως συνέβη μετά από κατακλυσμό περί το 12000 π.Χ οπότε και προέκυψε το νησιωτικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει εννέα νησιά έκτασης μεγαλύτερης των 0,5 τ. και πολλά μικρότερα τα οποία κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Μαγνήτων νήσοι- η μοίρα τους είναι κοινή.

Τις κατοίκησαν οι ίδιες φυλές ανθρώπων, δέχτηκαν τις ίδιες επιδρομές και λεηλασίες και πλήγηκαν από τα ίδια φυσικά φαινόμενα. Στα νησιά εγκαταστάθηκαν διαδοχικά Πελασγοί, Κάρες, Κρήτες, Χαλκιδείς κ.α. Υπέφεραν από την πειρατεία ήδη από το 1100 π.Χ με τους Δόλοπες και πολλούς άλλους στη συνέχεια, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Διαβολονήσια, τελούσαν κατά σειρά υπό την προστασία των Αθηναίων, των Βυζαντινών, των Ενετών, υποτάχθηκαν στους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους, τους Οθωμανούς -1538 Μπαρμπαρόσα- κλπ., πίστεψαν στους ίδιους θεούς από την αρχαιότητα (Διόνυσος)…

Το 1621 απέκτησαν ενιαία Επισκοπή Σκιάθου και Σκοπέλου με έδρα τη Σκιάθο.

Πολέμησαν τους ίδιους εχθρούς όπως το 1770 που ενίσχυσαν τον Ρωσικό στόλο στη ναυμαχία του Τσεσμέ.

Στα 1805-08 ξέσπασαν στα νερά τους τα προεπαναστατικά κινήματα με τους Νικοτσάρα, Γιάννη Σταθά και παπα-Βλαχάβα και στη συνέχεια αντιμετώπισαν μαζί με τους αρματολούς, τους Τούρκους, όπως το 1823 στη ‘’μάχη της Σκιάθου’’.

Υπέφεραν το ίδιο από την ασυδοσία των Λιάπηδων, ώσπου το Φλεβάρη του 1828 τους απομάκρυνε ο Μιαούλης κατ’ εντολή του Καποδίστρια.

Στις 12/12/1828 στη διάσκεψη του Πόρου, οι Σποράδες εντάχθηκαν στο πρώτο αυτόνομο ελληνικό κράτος και στις 3/2/1830 περιλήφθηκαν οριστικά στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

1833 Η Σκόπελος ορίστηκε έδρα της επαρχίας Σποράδων

1836 Οι Βόρειες Σποράδες υπήχθησαν στον Νομό Ευβοίας

1845 Η Επαρχία Σποράδων μετονομάστηκε σε Επαρχία Σκοπέλου

1852 Τα νησιά εντάχθηκαν στη Μητρόπολη Χαλκίδος

1858 Η Σκύρος αποσπάστηκε από την Επαρχία Σκοπέλου

1899 Η Επαρχία Σκοπέλου εντάχθηκε στον Νομό Μαγνησίας και τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

1909 Η Επαρχία Σκοπέλου επανήλθε στον Νομό Ευβοίας και τη Μητρόπολη Χαλκίδος.

1942 Η Επαρχία Σκοπέλου υπήχθη ξανά στο Νομό Μαγνησίας, ενώ εκκλησιαστικά παρέμεινε στη Χαλκίδα 2006 Καταργήθηκε η Επαρχία Σκοπέλου.

Σήμερα οι Β. Σποράδες αποτελούν το ανατολικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας με τρεις δήμους που κατοικούνται από 14000 περίπου μόνιμους κατοίκους (50 κάτοικοι ανά τ.χλμ, μόλις το 2% του πληθυσμού της Περιφέρειας), αλλά δέχονται πάνω από μισό εκατομμύριο επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες (το 30% όλης της Θεσσαλίας).

Δηλαδή, παρότι είναι ξεκάθαρα η τουριστική ναυαρχίδα της Περιφέρειας, ως υποενότητα στις αντιπεριφερειακές ενότητες, δεν έχουν στοιχειωδώς διοικητική αυτοτέλεια κι αντιμετωπίζουν τα μόνιμα προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητά τους: συγκοινωνία, εγκατάλειψη πρωτογενή τομέα, υποδομές- υγεία, κόστος ζωής κλπ. Με λίγα λόγια, ακολουθούν σταθερά στην πορεία του χρόνου την ταυτόσημη μοίρα τους την οποία ωστόσο, ελάχιστες φορές προσπάθησαν από κοινού να την αλλάξουν…