Σε ηλικία 25 ετών ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά. Μάλιστα, το 2011 χρημάτισε πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου και πήρε μία πρώτη «γεύση» από την πολιτική. Οκτώ χρόνια αργότερα, η Ζαφειρούλα Αναγνώστου θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αφού συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία.
Πέρα από την ηλικιακή χροιά που έχει η επιλογή της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανανέωσε ριζικά τις λίστες των υποψηφίων σε όλη την επικράτεια, η περίπτωση της 34χρονης γυναίκας ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο: Κατάγεται από την Αλόννησο και εξακολουθεί να ζει μόνιμα στις Βόρειες Σποράδες, αφού από το 2015 μετακόμισε στη Σκιάθο, όπου δημιούργησε οικογένεια και παράλληλα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα του τουρισμού.

Σε μία εποχή που η νέα γενιά αποστασιοποιείται από τα κοινά και αποστρέφεται την πολιτική, η Ζαφειρούλα Αναγνώστου επιχειρεί να ανατρέψει την παγιωμένη αντίληψη πως «όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι». Με «όπλο» τον ενθουσιασμό που πηγάζει από το νεαρό της ηλικίας της, αλλά και τη θέλησή της να προσφέρει ουσιαστικά στον τόπο της, η υποψήφια βουλευτής εισάγει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο και καθιστά σαφές πως για εκείνη η ενασχόληση με την πολιτική αποτελεί λειτούργημα και όχι μέσο προσωπικής προβολής.
«Οι νέοι σήμερα γυρίζουν την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά και παρουσίασε τη δική της εκδοχή για τον λόγο που συμβαίνει αυτό: «Έχουν κουραστεί να ακούνε βαρύγδουπες υποσχέσεις και να μην βλέπουν αποτέλεσμα. Μα πάνω απ’ όλα δεν αντέχουν άλλο από τη γενικότερη κατάσταση με την οικονομική κρίση, τα ποσοστά ανεργίας που ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο, την υπερφορολόγηση, αλλά και τις μειώσεις των μισθών που πλήττουν τους εργαζόμενους. Και το θέμα της εργασίας στην Ελλάδα, πλέον γίνεται πιο δύσκολο μέρα με τη μέρα».

Η κ. Αναγνώστου έπειτα από το πτυχίο αγγλικής φιλολογίας που πήρε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τουρισμό στη Γλασκώβη. Ωστόσο, δεν έμεινε στη Σκωτία, αλλά προτίμησε να επιστρέψει στη γενέτειρά της: «Υπήρχαν ευκαιρίες να μείνω εκεί, αλλά επειδή μεγάλωσα σε νησί και ανέκαθεν μου άρεσε η θάλασσα, δεν επέλεξα τη λύση του εξωτερικού. Βέβαια για κάποιο διάστημα εργάστηκα σε κρουαζιερόπλοιο στην Καραϊβική, αλλά εν τέλει γύρισα πίσω, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια».
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 αποφάσισε να κατέλθει υποψήφια στον Δήμο Αλοννήσου. Οι συντοπίτες της, την εμπιστεύθηκαν και στη συνέχεια ο Πέτρος Βαφίνης την πρότεινε να ασκήσει την προεδρία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλοννήσου. Φέτος τον Ιούλιο αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε μία μεγαλύτερη πρόκληση, με τη συμμετοχή της στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στη Μαγνησία. «Τώρα πάω ένα βήμα παραπάνω και το βάρος της ευθύνης είναι ακόμη πιο μεγάλο. Όμως, μπορώ να προσφέρω και σ’ αυτόν τον τομέα, θεωρώ ότι έχω τις γνώσεις, το ήθος και την ισχυρή θέληση για να συνεισφέρω το καλύτερο δυνατό. Όπως το διάστημα 2011-2014 συμμετείχα ενεργά στον Δήμο Αλοννήσου, το ίδιο επιθυμώ και τώρα. Όλες οι επιλογές στη ζωή μου είναι συνειδητές», εξομολογήθηκε.

Η Ζαφειρούλα Αναγνώστου πρεσβεύει τη νέα γενιά, που καλείται να δώσει «πνοή» στο πολιτικό σκηνικό. «Το γεγονός ότι συμμετέχουν περισσότεροι νέοι στα ψηφοδέλτια σε όλη την επικράτεια, έχει τεράστια σημασία. Αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα πράγματα και σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιότερων, πιστεύω πως μπορεί να εξασφαλιστεί μία ισορροπία και να αλλάξουν αρκετά», σημείωσε με νόημα, για να συμπληρώσει: «Προσωπικά, αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι δεν με ενδιαφέρει η προσωπική προβολή. Δεν μου ήρθε ξαφνικά η ιδέα να ασχοληθώ με την πολιτική. Θέλω να βοηθήσω και να προσφέρω στον βαθμό που μπορώ, τόσο στη Μαγνησία, όσο και στα νησιά ιδιαίτερα. Από μικρή είχα το κίνητρο να προσφέρω. Kι επειδή, απ’ όσο γνωρίζω, από την Αλόννησο είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται κάποιος για υποψήφιος βουλευτής, δέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση από τον κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα όμως ήταν ευθύνη να επιλέξουν μία γυναίκα, που έχει ασχοληθεί με τα κοινά, είναι εργαζόμενη μητέρα και νησιώτισσα. Αυτό πολύ σημαντικό, δεν θα έκανε οποιοσδήποτε πρόεδρος κόμματος παρόμοια επιλογή».