OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Στις εξελίξεις σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ σχετικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα», ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μιχάλης Ζουμπουλάκης, που τόνισε ότι ο δανεισμός για κάλυψη των ελλειμμάτων είναι διαχρονική επιλογή των πολιτών από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, ενώ αποκάλυψε ότι με την πτώχευση του 1893 η χώρα μας είχε Ευρωπαϊκή επιτήρηση για 84 χρόνια (μέχρι το 1977)!

Η εξέλιξη είναι ότι το ΔΝΤ θα μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση 1,6 δις €, αλλά εκτιμά ότι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, μέχρι το τέλος του προγράμματος, θα απαιτηθούν συνολικά 11 δις €. Ακόμη προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 150%, από 181% που έκλεισε, το 2030 λαμβάνοντας εκρηκτικές διαστάσεις.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολύ σοφός για να καταλάβει ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από δάνεια τρίτων χωρών, θα εξακολουθήσει. Η Ελλάδα γεννήθηκε ως ένα καταχρεωμένο κράτος το 1828 και έκτοτε δυστυχώς έχει συνεχώς εξωτερικά δάνεια», είπε στο «Ράδιο Ένα» ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η εξάρτηση με την έννοια ότι θα γίνεται καθημερινός έλεγχος (μνημόνια και καθημερινή επιτήρηση) όπως γινόταν μέχρι τώρα, προφανώς κάποτε θα σταματήσει.

Οικονομικός έλεγχος για 84 χρόνια
Ο καθηγητής θύμισε ότι όταν έγινε η πτώχευση το 1893 με τον Τρικούπη, ο διεθνής οικονομικός έλεγχος έφυγε από την Ελλάδα το 1977, δηλαδή 84 χρόνια μετά. «Δεν είχαμε καθημερινή επιτήρηση, αλλά είχαμε ανθρώπους που ερχόταν στην Ελλάδα παρακολουθούσαν και συμβούλευαν, απλά δε δινόταν δημοσιότητα και δεν υπήρχε η λογική που υπάρχει σήμερα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, η Ελλάδα έχει επιλέξει από την ύπαρξή της να εκσυγχρονιστεί γρήγορα, από μια επαρχία του Οθωμανικού κράτους να γίνει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος και ως λύσεις υπήρχαν δύο τρόποι: Ο ένας ήταν να παράγουμε και να ζούμε μ’ αυτά και ο δεύτερος να ανοιχτούμε στις αγορές για να καλύψουμε το έλλειμμα των εσόδων, που δεν είναι μόνο θέμα φοροδιαφυγής, αλλά και των εσόδων της χώρας.
«Τη δεύτερη λύση επέλεξαν όλοι οι πολιτικοί από τον Τρικούπη, τον Βενιζέλο, τον Παπάγο, τον Καραμανλή, που ακολούθησαν την ίδια πολιτική», δήλωσε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Άλλη η λογική του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ λέει ότι μεσοπρόθεσμα θα συμβάλει στην επίτευξη ενός φιλόδοξου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ο στόχος αυτός μπορεί να περιοριστεί σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατόν και να δημιουργηθεί χώρος για δημοσιονομικούς περιορισμούς και καλύτερη στόχευση της κοινωνικής βοήθειας, τόνωση δημοσίων επενδύσεων και μείωση των φορολογικών συντελεστών για στήριξη της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκού πυλώνα και ΔΝΤ. Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι μας έχουν δανείσει το 50% των δανείων της χώρας και βιάζονται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, γι’ αυτό και επιμένουν σε μεγάλα ανταλλάγματα.
Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει άλλη λογική και ουσιαστικά είναι ένα κοινό ταμείο συμβάλλει με πολύ λιγότερα χρήματα και έχει την πολυτέλεια να λέει σε αυτούς που έχουν δανείσει τα περισσότερα «μην περιμένετε να τα πάρετε πίσω τόσο γρήγορα», εννοώντας «εσείς θα χάσετε, εμείς θα παρακολουθούμε».
Ο καθηγητής είπε ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μη συμφωνεί με τις νουθεσίες του ΔΝΤ, που ελαφρύνει πολύ τη δική μας υποχρέωση.
Εκμεταλλεύονται τους τελειόφοιτους
Ο κ. Ζουμπουλάκης με αφορμή ορκωμοσία φοιτητών που έγινε χθες στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. αναφέρθηκε στο μέλλον τους, λέγοντας ότι δουλειές υπάρχουν, αλλά είναι κακά πληρωμένες και άσχημες για την εξέλιξη και το μέλλον των παιδιών.
«Δυστυχώς η πλειονότητα των εργοδοτών που προσλαμβάνουν τελειόφοιτους φοιτητές, εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή, τους κακοπληρώνουν, δεν τους πληρώνουν στην ώρα τους, τους βάζουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες απ’ ότι χρειάζεται, δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους», δήλωσε ο καθηγητής.
Όπως είπε, δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες σε κατάσταση ανάγκης για να κάνουν τα παραπάνω, αλλά εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή.