Σε πολιτιστική εκδήλωση-ημερίδα, «Θετίδεια 2019», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Πλατανιά του Νότιου Πηλίου, στις 29 Ιουνίου, θα αναδείχθεί το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο της ευρύτερης περιοχής του Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου.

Στην εκδήλωση θα αναπτυχθούν οι ιστορικές θεματικές ενότητες της Αργούς και της Αργοναυτικής εκστρατείας και η σχέση τους με τους αρχαίους Αφέτες όπου βρίσκεται ο σημερινός Πλατανιάς,  σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής αυτής ταύτισης.

Εξάλλου ο Πλατανιάς αποτελεί γνωστό φυσικό λιμάνι από την αρχαιότητα, όπου ανάμεσα σε αυτό και το Αρτεμήσιο, εξελίχθηκε η περίφημη ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Ελλήνων και Περσών, μάχη καθοριστικής σημασίας, γιατί εξουθένωσε τους Πέρσες και είχε σαν αποτέλεσμα την νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Γνωστότερη πηγή για την εν λόγω σύνδεση με την Αργοναυτική εκστρατεία είναι ο Ηρόδοτος, ο οποίος αναφέρεται στον Πλατανιά με το τοπωνύμιο Αρχαίες Αφέτες, όπου σταμάτησαν οι Αργοναύτες για να ξεκουραστούν και για να εφοδιαστούν με τρόφιμα και νερό.

Συνδιοργανωτές της ανωτέρω εκδήλωσης, είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Πολιτιστικός-Αναπτυξιακός Σύλλογος «Πλατανιάς Πηλίου το Χωριό μας».