Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο

Φωτο: saferinternet4kids.gr

Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», γιορτάζεται σήμερα, μαζί με 160 χώρες σε όλο τον κόσμο, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Με στόχο την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους, η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του χρόνου, από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η σωστή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από τους νέους, καθίσταται όλο και πιο σημαντική, καθώς παιδιά και έφηβοι είναι οι σημαντικότεροι διαμορφωτές του διαδικτύου σήμερα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνα, δεν είναι ακόμα σαφές αν τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα κάνουν τους έφηβους περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικούς. Μάλιστα, μέσω των δικτύων αυτών δημιουργείται η δυνατότητα να καθρεφτίζονται και να μεγιστοποιούνται υπάρχουσες τάσεις ή κλίσεις, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Πέτρος Ρούσσος.
Εξάλλου, όπως αλλάζει ο κόσμος με την τεχνολογία, αλλάζει και το σχολείο. Έτσι, μπαίνουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες στην τάξη: περιβάλλοντα εικονικής μάθησης, εκπαιδευτικές εφαρμογές κινητών, μάθηση βασισμένη στα παιχνίδια, μαζικά ελεύθερα διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs).
Επίσης, όλο και περισσότερο, μέσω της χρήσης του διαδικτύου, εξαπλώνεται μια κοινή κουλτούρα, οι νέοι αποκτούν τα ίδια πρότυπα, αλλά αντιμετωπίζουν και τους ίδιους κινδύνους. Έτσι, καθίσταται σημαντικό να υπάρχουν κοινές προσπάθειες από τις χώρες για την αντιμετώπισή τους.