Ο κόσμος που ξέραμε μετά τον κορονοιο αλλάζει …

Πράγματα που είχαμε δεδομένα τελείωσαν …

Εκατοντάδες επιχειρήσεις που βασιζόταν στο μεγάλο συνωστισμό όπως:εστίαση, διασκέδαση, μεταφορές, διαμονή θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τουλάχιστον για δυο χρόνια την λειτουργία τους ώστε αν μη τι άλλο να μην είναι ζημιογόνες και προς θεού να μην κλείσουν !
Όσο αφορά τον τουρισμό στο καλό σενάριο ο τζίρος για φέτος θα είναι στο 30%.. να μη συζητήσω για τα αλλά σενάρια .

Εντελώς καινούργιος κόσμος ,καινούργιες σταθερές ,καινούργια δεδομένα τα οποία δεν τα ξέρουμε όλα και δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε .

Πρώτα από όλα λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε καινούργιες καινοτομες λύσεις .

Αυτά που κάναμε μέχρι τώρα είναι εντελώς άκαιρα και άστοχα γιατί δεν μπορούν να δώσουν λύση σε ένα καινούργιο πρόβλημα το οποίο ακόμη δεν ξέρουμε όλες τις εκφάνσεις του.

Πρέπει λοιπόν πρώτα από όλα να αξιοποιήσουμε όλα τα καλά στοιχεία που μας έμειναν και να χτίσουμε πάνω σε αυτά !

Ήλιος ,θάλασσα ,ασφάλεια !!!

Κερδίσαμε μέχρι τώρα το στοίχημα της υγείας !! Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το διαφημίσουμε !

Όλα αυτά λοιπόν νομίζω ότι λίγο ως πολύ τα ξέρουμε όλοι.
Το θέμα είναι ποιες ενέργειες πρέπει γίνουν ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε το νοσηρό κλίμα και γιατί όχι να κερδίσουμε το μεγάλο αυτό στοίχημα !

Κάποιες προτάσεις λοιπόν:

1) Υγεία :
Ο Δήμος σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας να προβεί αμεσα σε πρόσληψη τουλάχιστον δυο γιατρών και τεσσάρων νοσηλευτών που θα είναι εξειδικευμένοι στο νέο ιό !

Αγορά ειδικής κάψουλας αρνητικής πίεσης για τυχόν βαρύ περιστατικό αν προκύψει ώστε να ξέρει ο επισκέπτης και όχι μόνο , ότι γρήγορα και με ασφάλεια θα μπορεί να μεταβεί σε ένα νοσοκομείο αναφοράς .

2) Κοινωνία :
Άμεσο πάγωμα των ανταποδοτικών τελών σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την κρίση και μείωση στο 30 % σε όλα τα νοικοκυριά που πλήττονται έμμεσα από αυτή.
Δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου .

3) Οικονομία :
Άμεσες ενέργειες ώστε να γίνουν οι παραχωρήσεις των αιγιαλών και των παράλιων. Με πιο εύκολη και γρήγορη λύση την παραχώρηση για φέτος στους ίδιους επιχειρηματίες και με μείωση του τιμήματος στο 20%.
Μείωση τιμήματος σε ολους τους παραχωρούμενους από το δήμο χώρους εντός σχεδίου , ανάλογο με την χρονική περίοδο και τον ωφέλιμο χώρο που θα χρησιμοποιούν με τα νέα δεδομένα .

Τομείς της οικονομίας :
Βιομηχανία – Βιοτεχνία (που δεν έχουμε )
Πρωτογενής τομέας (επίσης)
Υπηρεσίες , κατασκευές ,Τουρισμός .

Όπως είναι κοινα αποδεκτό από όλους μας ο τουρισμός θα είναι φέτος ο μεγάλος ασθενής .. τι μένει λοιπόν για να κινηθεί η οικονομία σε ένα νησί που ζει κατά 99% από τον τουρισμό;;

Δημόσια έργα και επενδύσεις !!

Στην επέκταση του σχεδίου πόλεως ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του πολλά νέα οικόπεδα ,καιρός λοιπόν να τα δημοπρατήσει και με τα χρήματα αυτά να υλοποιήσει το σχέδιο δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στις περιοχές αυτές .

Άμεσες και γρήγορες ενέργειες ώστε να χαρακτηριστούν όλοι οι δρόμοι εκτός σχεδίου στη σκιαθο ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητο τους είτε να το πουλήσουν .

Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ΕΣΠΑ και για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις .
Πρέπει στην παρούσα φάση η απορροφητικότητα αυτών των κονδυλίων να είναι 100%.

Αυτά λοιπόν σε πρώτη φάση που είναι όλα εύκολα και γρήγορα να γίνουν χωρίς μεγάλο κόστος αλλά με πολλαπλά και μεγάλα οφέλη για όλους.
Γιατί δυστυχώς ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος !