Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Η χώρα αριθμεί ακόμη τους νεκρούς. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης  παραληρούν για την εθνική τραγωδία, αναζητούν καμμένα σώματα, φωτογραφίζουν εμπόλεμες ζώνες . Οι σύγχρονοι δικαστές των κοινωνικών δικτύων καταδικάζουν, καταριούνται, ψάχνουν τους ενόχους για να τους κρεμμάσουν απ’ το τελευταίο άκαφτο δένδρο. Οι σύγρονοι σαμαρίτες των κοινωνικών δικτύων αναζητούν πληροφορίες, συνδέσμους, τηλέφωνα εθελοντών και οργανισμών  για τη βοήθεια των ξεριζωμένων πληγέντων, των τραυματιών.

Όλοι αυτοί είμαστε εμείς. Οι δικαστές, οι Σαμαρίτες, οι Εθελοντές, οι Ήρωες, οι Αγκαλιασμένοι Νεκροί.

Δεν είμαστε μόνο αυτά.

Είμαστε ένοχοι. Είμαστε ο κρατικός μηχανισμός. Είμαστε η πολιτεία. Είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων, πολλών υποσυνόλων, που αποτελούμε το κράτος σε αυτόν τον τόπο.

Εμείς είμαστε οι εμπρηστές κυρίες και κύριοι. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια μας. Η στάχτη αυτή έχει σκεπάσει τους  Αγκαλιασμένους Νεκρούς. Δεν είμαστε άξιοι να την βάλουμε στα μάτια μας. Ο καθένας ας ζητήσει συγγνώμη από τον ευατό του κι από όποιον θεό πιστεύει, διότι αποδειχθήκαμε «λίγοι» κυρίες και κύριοι.

Τα καταφέραμε. Μια θάλασσα καμμένης γης με αγκαλιασμένους νεκρούς. Όσοι δεν κάηκαν, πνίγηκαν στα νερά με τους καπνούς και τη στάχτη.

Μπράβο μας κυρίες και κύριοι. Τα καταφέραμε. Αποτύχαμε.

Ας αριθμήσουμε τα εναπομείναντα δένδρα, τα άκαφτα, θα χρειαστεί ένα για τον καθένα μας εφόσον έτσι το αποφασίσαμε, να κρεμαστούμε οι ένοχοι.

Είναι εύκολο να πούμε «δεν φταίω εγώ». Μα το ερώτημα το αληθινό δεν είναι, «πού έφταιξα κι εγώ;».

Μην γελιόμαστε. Εμείς φταιμε. Όλοι μας. Αυτοί είμαστε. Ψάχνουμε να κοινοποιήσουμε φωτογραφίες καταστροφής με μεγάλα λόγια του Ελύτη, του Σεφέρη. Ντροπή μας κυρίες και κύριοι. Ψάχνουμε να βγάλουμε την οργή μας σε όλους εκτός από τους εαυτούς μας.

Είναι ιερή η στάχτη, των αγκαλιασμένων νεκρών και των θαλασσοπνιγμένων, που τους σκέπασε. Ας μην τη βάζουμε στα μάτια μας. Δεν είμαστε άξιοι.

Ζητώ συγχώρεση από το Θεό μου. Δεν είμαστε άξιοι να λεγόμαστε άνθρωποι.

Ζητώ συγχώρεση από τους νεκρούς.

Φανήκαμε πολύ «λίγοι».

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Στον τόπο που ζούμε μετράμε ακόμα νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε τους ζωντανούς. Ίσως βρούμε και κάποιον Άνθρωπο κάποια στιγμή.

Συγγνώμη.