Το αίτημα της σύμπραξης των εκδοτών, που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των εκδοτικών οίκων στη χώρα μας (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων),το οποίο απευθύνεται στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα και κοινοποιήθηκε στην πρόεδρο της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών και βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, αποτέλεσε την βάση για την κοινοβουλευτική αναφορά της βουλευτή, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.

Με ειλικρίνεια και αίσθημα δικαίου, οι εκπροσωπούντες τους εκδότες,που υπογράφουν και την επιστολή, αναγνωρίζουν την προσοχή, που η κυβέρνηση έδειξε σε αιτήματά τους, και καταθέτουν προτάσεις στήριξης, μετά και το δεύτερο απαγορευτικό, όπως και ο ίδιος ο  υπουργός τους ζήτησε.

Στα άμεσα οικονομικά μέτρα επιδότησης και οικονομικής στήριξης αλλά και στα έμμεσα μέτρα του εμπλουτισμού των κρατικών, δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών, η κ. Μακρή αναγνωρίζει δικαιολογημένη ανησυχία γιατί θεωρεί ότι πρέπει, επιτέλους, το βιβλίο να είναι αγαθό πρώτης ανάγκης και όχι πολυτελείας, όπως, σωστά, οι άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων τονίζουν. Δήλωσε, δε, ότι στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και με δεδομένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον πολιτισμό και τα γράμματα, συνεπώς και το βιβλίο, τα αιτήματα αυτά θα τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση.