Ε. Κουντουρά: Μέσα στο 2017 θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών στην Αθήνα

Μέσα στο 2017 θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών στην Αθήνα, διαβεβαίωσε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινής Βάκη, σχετικά με ζητήματα της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.

Όπως είπε η κ. Κουντουρά, “έχουμε ήδη κάνει μια συγκρότηση πενταμελούς γνωμοδοτικής επιστημονικής επιτροπής αρμόδιας για τα θέματα των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού και έχουμε εξασφαλίσει, επιτέλους, τα απαιτούμενα κονδύλια και το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό”.

Η υπουργός τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, σε επόμενη φάση, να επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες Σχολές Ξεναγών, “τις οποίες άλλωστε έχουμε προβλέψει στο νέο οργανόγραμμα που επεξεργαζόμαστε και ολοκληρώνεται”, όπως είπε.

Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με το κάθε εκπαιδευτήριο και με το υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ειδικότητες τουριστικής εκπαίδευσης, σε συνάρτηση με τον αριθμό καθηγητών, ο οποίος, όπως είπε, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα αυξάνεται ώστε να μπορεί να προβλεφθεί και αύξηση εισακτέων και νέων ειδικοτήτων.

Στο σχεδιασμό του υπουργείο, τόνισε, εντάχθηκε η αναβάθμιση των εκπαιδευτηρίων και συγκεκριμένα των οκτώ δημοσίων ΙΕΚ και των δύο ΑΣΤΕ στη Ρόδο και την Κρήτη.

Σε σχέση με τη μετεκπαίδευση στον τουρισμό, η κ. Κουντουρά είπε οτι ήδη προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης από το  εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2017-2018 και 2019, το οποίο, όπως είπε, δεν είχε ποτέ προβλεφθεί.

Η υπουργός επισήμανε: “Είναι για εμένα πολύ σημαντικό το ότι ξεκινάει η Σχολή Ξεναγών. Τα ΕΠΑΣ, δυστυχώς, καταργήθηκαν, δεν μπορούμε να τα επαναφέρουμε. Τα ΙΕΚ πρέπει να ενισχυθούν. Και πρέπει να δούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση -που θα είμαστε περήφανοι για την τουριστική μας εκπαίδευση- και όχι κάτι αποσπασματικό το οποίο θα συνεχίσει να κρατά υποβαθμισμένη την τουριστική εκπαίδευση. Μέσα στο 2017 θα το έχουμε ολοκληρώσει”.