ΔΗΜΑΡΧΟΙ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ (φωτογραφία Skiathoslife.gr)

Κοινή επιστολή έστειλαν οι Δήμαρχοι Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, που αφορά την υγειονομική θωράκιση των νησιών προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη,  στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη -Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  Ν.Χαρδαλιά,  στον Διοικητή 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Κ. Φώτη Σερέτη, στον  Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και στους Βουλευτές Ν. Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, Ζωή Μακρή, Αθανάσιο Λιούπη Κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Αικατερινη Παπανάτσιου.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Διανύουμε μία περίοδο με όλα τα φλέγοντα ζητήματα που έχουν προκύψει σωρευτικά από την πανδημία λόγω κορονοϊού να επιβαρύνουν την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, με στόχο τη σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων που ισχύουν έως σήμερα. Με την παρούσα επιστολή «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου» για το Σύστημα Υγείας των νησιών των Βορείων Σποράδων που μέχρι χθες απλά «νοσούσε», ενώ το μέλλον του πλέον κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο.

Χάρη στην έγκαιρη αντίδραση όλων, τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και την υπεύθυνη στάση των δημοτών, κατορθώσαμε ώστε τα νησιά των Β. Σποράδων να παραμείνουμε Covidfree περιοχές, απρόσβλητοι από την πανδημία. Ωστόσο πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτηματικά που χρειάζεται να απαντήσουμε μεταξύ άλλων και σε θέματα Δημόσιας Υγείας, ώστε να έχουμε αξιώσεις να δηλώσουμε έτοιμοι στις νέες-μεγαλύτερες κατά πολλούς δοκιμασίες που ακολουθούν και να αποκαλούμαστε Covidready προορισμοί. Η διαιώνιση των κενών στα Συστήματα Υγείας των Βορείων Σποράδων από την εποχή της βαθιάς κρίσης προ δεκαετίας, κάνουν τα νησιά μας να φαίνονται σήμερα «ανοχύρωτα κάστρα», μπροστά σε μία υπαρκτή και ασύμμετρη απειλή που ακούει στο όνομα Covid-19 και που δεν εξαλείφθηκε σε καμία περίπτωση.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για στελέχωση των Κέντρων Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, με την
κάλυψη όλων των θέσεων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ως κάτοικοι των νησιών των Βορείων Σποράδων, αισθανόμαστε ανασφαλείς λόγω της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας και την ελλειπή παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποχρεωθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πολλαπλασιαστικά στο επόμενο διάστημα, όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και με την προοπτική μιας νέας έξαρσης από τον Οκτώβριο, όπως εκτιμούν και προειδοποιούν οι ειδικοί. Υπό «πολεμικές» και ασφυκτικά οικονομικές συνθήκες που θα κληθούμε να επιβιώσουμε, ζητάμε χωρίς άλλες αναβολές να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό:

http://www.bestshopskopelos.gr

• Η άμεση πρόσληψη για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας της Σκιάθου και της Σκοπέλου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου με μόνιμο προσωπικό στο ακέραιο και σύμφωνα με τα ισχύοντα οργανογράμματα.

• Η πρόβλεψη της δυνατότητας προμήθειας και χρήσης ειδικών τεστ ανίχνευσης πιθανών κρουσμάτων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διακομιδή στον Βόλο. 

• Η πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας και του Περιφερειακού Ιατρείου με πληρώματα, διασώστες και οδηγούς του ΕΚΑΒ, καθώς και την αντικατάσταση του ασθενοφόρου στο Π.Π.) Αλοννήσου.

• Η αναβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου σε Κέντρο Υγείας, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές.

• Η πρόβλεψη ειδικών πρωτοκόλλων Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες των απομακρυσμένων μικρών νησιωτικών περιοχών. 

• Η ενοικίαση ξενοδοχείου από το κράτος, για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς και απομόνωσης ελαφρά νοσούντων επισκεπτών, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των ξενοδοχείων και των νησιών γενικότερα.

• Ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου και κτιριακή ανακαίνιση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου. 

• Προμήθεια και εγκατάσταση 3 προκατ θαλάμων, ένα για κάθε νησί, εξοπλισμένων και με δυνατότητα λειτουργίας υπό αρνητική πίεση. 

• Προμήθεια σύγχρονου σταθερού και φορητού εξοπλισμού για κάθε νησί, κατάλληλου για συνθήκες Coνid-19. 

Πρέπει να καταστεί σαφές πως τα παραπάνω αιτήματα δεν είναι προεκτάσεις της νέας κρίσης που προέκυψαν «εν μία νυκτί», λόγω του κορονοϊού. Είναι χρόνιες «παθογένειες» του συστήματος υγείας που κληροδοτούνται κάθε φορά στις διάδοχες αρμόδιες αρχές για να φθάσουμε στο σήμερα, που η μη επίλυση τους μπορεί να ακυρώσει τις προσπάθειες των προηγουμένων μηνών και να οδηγηθούμε σε ένα νέο εφιαλτικό Ιockdown, με ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες μας.

Με εκτίμηση οι Δήμαρχοι
Σκιάθου  / Θοδωρής Τζούμας
Σκοπέλου / Σταμάτης Περίσσης
Αλοννήσου / Πέτρος Βαφίνης