Τις πόρτες τους ανοίγουν αύριο Κυριακή 18 Αυγούστου, οι μοναχικοί φύλακες των θαλασσινών ταξιδευτών. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ταίναρο, από την Ικαρία μέχρι τους Παξούς και την Κεφαλονιά, 28 φάροι, ακοίμητοι φρουροί των απόκρημνων ακτών, θα δεχθούν επισκέπτες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Οι 28 φάροι που θα δεχθούν επισκέπτες την Κυριακή είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου των φάρων που υπάρχουν στη χώρα. Ωστόσο, η επιλογή να ανοίξουν τις πόρτες τους οι συγκεκριμένοι γίνεται με βάση τις πραγματικές συνθήκες: Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς δεν είναι λίγοι οι φάροι που είναι πλέον ερειπωμένοι, διατηρούν τη γοητεία τους και μια άγρια ομορφιά, ωστόσο μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Παράλληλα, στους ερειπωμένους φάρους δεν υπάρχει δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες πώς ακριβώς λειτουργούν. Σε άλλες περιπτώσεις, οι τοποθεσίες είναι εξαιρετικά δύσβατες, καθιστώντας την πρόσβαση στο ευρύ κοινό σχεδόν αδύνατη.
Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν κάποιον από τους φάρους την Κυριακή θα μάθουν στοιχεία για την ιστορία τους και την ιστορία της περιοχής. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της λειτουργίας τους είναι ότι σχεδόν όλοι παρέμειναν σβηστοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρωτολειτούργησαν με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, κάτι που καθιστούσε αναγκαία την ανθρώπινη παρουσία, τους φαροφύλακες, οι οποίοι φρόντιζαν για την αδιάλειπτη λειτουργία τους. Οι περισσότεροι ηλεκτροδοτήθηκαν στις δεκαετίες 1970-1980, για να περάσουν στη συνέχεια στην εποχή της πλήρους αυτοματοποίησης, με σύγχρονα μηχανήματα, με τα οποία λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Οι φάροι που θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι την Κυριακή, είναι: Αγ. Νικολάου Κέας, Ακρωτηρίου Θήρας, Αρκίτσας Φθιώτιδας, Μουδαρίου Κυθήρων, Βρυσακίου Λαυρίου, Φισκάρδου Κεφαλονιάς, Γουρουνιού Σκοπέλου, Δρεπάνου Αχαΐας, Δρεπάνου Χανίων, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Κατακόλου Ηλείας, Σκιναρίου Ζακύνθου, Κρανάης Γυθείου, Μεγάλου Εμβόλου Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκας Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινοπούλου Ψαρών, Αλεξανδρούπολη Αλεξανδρούπολης, Ταινάρου Λακωνίας, Κόπραινας Άρτας, Κακής Κεφαλής Χαλκίδας, Μονεμβασιάς Λακωνίας, Λάκκας Παξών, Βασιλίνας Ευβοίας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθιού Σερίφου και Δουκάτου Λευκάδας.