Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή κατέθεσε, σήμερα, κοινοβουλευτική αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, κ. Τ. Θεοδωρικάκο, για την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 3852/10 ως προς το πληθυσμιακό κριτήριο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Σκόπελος υπάγεται στην κατηγορία των «μεγάλων και μεσαίων δήμων» και όχι σε αυτή των «μικρών νησιωτικών δήμων» καίτοι τα ουσιαστικά – και όχι τα πλασματικά – κριτήρια υπαγωγής υποδεικνύουν το αντίθετο.
Ειδικότερα, η Σκόπελος, όπως και η Μήλος, ο Πόρος, οι Σπέτσες και τα Κύθηρα, είναι οι πέντε νησιωτικοί δήμοι της χώρας, που, αν και πληρούν, αντικειμενικά, τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των «μικρών νησιωτικών δήμων», τα οποία είναι η μη έντονη τουριστική ανάπτυξη, η δυσχέρεια της πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες και κοινωφελείς υπηρεσίες και η ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών τους, σύμφωνα με τον Ν. 3852/10, έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των «μεγάλων και μεσαίων δήμων» με μοναδικό κριτήριο τους πληθυσμούς τους, οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ 3.500 και 5.000 κατοίκων. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εξαιρετικών προβλημάτων στην άσκηση διοίκησης και διαχείρισης και τη μη ισόρροπη αντιμετώπιση και μεταχείριση από την πολιτεία σε σχέση με άλλους Δήμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για τους λόγους αυτούς, η κ. Μακρή, ανταποκρινόμενη στο δίκαιο αίτημα των δήμων, που της γνωστοποιήθηκε από την δημοτική αρχή Σκοπέλου, είχε, ήδη, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2019, ενημερώσει σχετικά τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο, με υποστηρικτική τοποθέτηση στα επιχειρήματα των πέντε δήμων, όπως αναλύονται στο με ημερομηνία 31-3-2020 κοινό υπόμνημά τους. Βασικό, αλλά όχι μοναδικό επιχείρημά τους, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, που συντρέχουν με όλες τις άλλες ισχύουσες προϋποθέσεις, πλην της πληθυσμιακής. Επειδή, η ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει, αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, και τον δήμο Σκοπέλου, επανέρχεται με γραπτή αναφορά θεωρώντας επιτακτική αλλά και απολύτως επιβεβλημένη την ως άνω διόρθωση προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν περαιτέρω οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.