Ο απατεώνας άρπαζε χρήματα με το πρόσχημα επιδοτήσεων, ενώ βρισκόταν στο κελί

Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων ήταν ο απατεώνας, που στο πρώτο επταήμερο του περασμένου Μαΐου επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο κατοίκους της Σκιάθου και προσποιούμενος τον τραπεζικό υπάλληλο τους έπεισε να καταθέσουν ποσά χιλιάδων ευρώ με το πρόσχημα επιδοτήσεων και επιστροφής χρημάτων από σύνταξη.

Πρόκειται για τον εγκέφαλο της σπείρας, που εξάρθρωσε στις 5 Ιουνίου το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου με την εξιχνίαση 65 υποθέσεων απάτης. Στο διάστημα που ακολούθησε και μέχρι σήμερα εξιχνιάστηκαν άλλες 18 απάτες, δύο από τις οποίες στη Σκιάθο.

Θύμα της εγκληματικής οργάνωσης έπεσε νέος επιχειρηματίας ενοικιαζομένων δωματίων στη Σκιάθο, ο οποίος στις 7 Μαΐου πείστηκε και κατέθεσε σε λογαριασμό ποσό 7.400 ευρώ. Ο δήθεν τραπεζικός υπάλληλος του είχε αναφέρει ότι του είχε εγκριθεί επιδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ και για να εισπράξει επιδότηση 31.000 ευρώ θα έπρεπε να καταθέσει το εν λόγω ποσό, που αναλογούσε στον ΦΠΑ του προγράμματος.

Ακόμη, 65χρονη κάτοικος του νησιού, η οποία είχε πειστεί και καταθέσει ποσό 7.000 ευρώ, καθώς ο απατεώνας την είχε πείσει τηλεφωνικά ότι θα λάμβανε στο εξής μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά και εφάπαξ επιστροφή χρημάτων. Οσο προχωρεί η προανάκριση, τόσο αποκαλύπτονται νέες πτυχές της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε εξαπατήσει δεκάδες επιχειρηματίες, ιερωμένους και άλλους πολίτες σε όλη τη χώρα, με τις εντολές 42χρονου έγκλειστου, ο οποίος επικοινωνούσε μαζί τους μέσα από το… κελί του στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται!

Στις 5 Ιουνίου, αστυνομικοί της Ασφαλείας Μεσολογγίου ταυτοποίησαν τον αρχηγό της σπείρας και συνέλαβαν στη Δυτική Ελλάδα, τα Χανιά και την Αττική 15 μέλη της, εννέα άνδρες ηλικίας 32 ώς 42 και έξι γυναίκες 25 ώς 36 χρόνων, ενώ έμαθαν και τα στοιχεία 47 περιφερειακών μελών της, 24 ανδρών και 23 γυναικών. Σήμερα οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Οι δράστες είχαν αποσπάσει από ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ιερέα περισσότερα από 110.000 ευρώ!

Ο 42χρονος αρχηγός πληροφορούνταν από τους συνεργούς του τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους μέσα από τη φυλακή, συστηνόταν σαν διευθυντής τραπεζικού καταστήματος και τους ενημέρωνε ότι είναι δικαιούχοι ποσών ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ΤΑΚΕ, επιδοτήσεων της Ε.Ε. ή και χρημάτων για συντήρηση εκκλησιών. Ομως, τους έλεγε ότι η προθεσμία ανάληψης έχει λήξει και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα διαγραφούν οριστικά και τους έπειθε να καταθέτουν ποσά 5.000 ώς και 20.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με το πρόσχημα της πληρωμής σχετικών φόρων. Οι έρευνες συνεχίζονται.