Εξαπλώνεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσματα καταγράφονται καθημερινά και πέραν των «υπόπτων» μέχρι σήμερα δήμων.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από σύσκεψη που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 29 Ιουλίου, πέραν τον δήμων Μεγαρέων, Τανάγρας, Χαλκιδέων, Ηλιουπόλεως, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Σαλαμίνας, Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου, όπου είχαν αναφερθεί κρούσματα, πλέον από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν επηρεαστεί και οι δήμοι: Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Βέροιας και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, 26 Ιουλίου, στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 22 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Εννέα εκ των προσβληθέντων ατόμων νοσηλεύονταν σε διάφορα νοσοκομεία, 12 είχαν λάβει εξιτήριο και ένα δεν είχε χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Μέτρα πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σίτων, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ.

Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).