«Εντός του έτους θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί», δήλωσε από το Αίγιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το κρασί αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε μονάδα οινοποιίας και αποσταγματοποιίας στο Αίγιο, ο Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι «αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη της ελληνικής αμπελουργίας και της οινοποιίας». Επίσης, ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζει έμπρακτα τον αμπελο-οινικό τομέα, τόσο με το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και με τα ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα και τα ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες», που αποτελούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο».

 

Στόχος η ανάδειξη των συγκριτικών αγροτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής

Στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την προστασία της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές, αλλά και στη σημασία που έχει για τις μελλοντικές εξελίξεις η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας, για την προστασία της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε στα Καλάβρυτα, με τους εκπροσώπους του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε πως «μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες» και πρόσθεσε πως, «στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών αγροτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, με στόχο τη διατροφική επάρκεια, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές, και την παραγωγική, κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι επεδίωξε να έρθει στα Καλάβρυτα και να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τοπικού συνεταιρισμού, γιατί «είναι ένας απολύτως υγιής συνεταιρισμός, καινοτόμος και πρωτοπόρος, με καθαρά λογιστικά δεδομένα, χωρίς χρέη, με θεαματική κερδοφορία και κυρίως με πραγματική ανταποδοτικότητα στους συνεταιρισμένους κτηνοτρόφους». Ακόμη, ανέφερε ότι «την ώρα που οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις γαλακτοβιομηχανίες, με διάφορα προσχήματα, ο συνεταιρισμός των Καλαβρύτων κρατάει τις τιμές και δείχνει το δρόμο».

Επίσης, ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός των Καλαβρύτων «είναι το πλέον απτό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο συνεργατισμός στην προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, αλλά και στήριξης του αγροτικού εισοδήματος».