ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΦΠΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ | ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός |

Ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης ΦΠΑ σε νησιάΤη διανομή 617 εκατ. ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους, εν είδει «13ης σύνταξης», καθώς και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διανέμοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην εισήγηση του προϋπολογισμού γίνεται λόγος για υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του μνημονιακού στόχου, στο 1,907 δισ. ευρώ έναντι στόχου 919 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει πει ότι εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, εξετάζεται η διάθεση εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο στόχος που τέθηκε για πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,5% του ΑΕΠ για φέτος αποδείχθηκε ρεαλιστικός και υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο. «Δέσμευση είναι ότι κάθε ευρώ που πλεονάζει θα αναδιανέμεται στους αδύναμους συμπολίτες μας» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους και μάλιστα με «αντισυμμετρικό τρόπο, από κάτω προς τα πάνω». Με άλλα λόγια αυτοί που έχουν μικρότερη σύνταξη θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που έχουν υψηλότερη σύνταξη θα λάβουν μικρότερη.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση που θα δοθεί δεν θα είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ για κάποιους συνταξιούχους με μικρές συντάξεις, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο ακόμα καια πό τη σύνταξή τους.

«Στην πράξη έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 13η σύνταξη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι «όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται, τόσο η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη για αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. τσίπρας αφορά τη στήριξη προς τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και αφορά την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ η οποία έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

«Την αύξηση θα την εφαρμόσουμε αλλά όχι όσο οι συμπολίτες μας εκεί σηκώνουν το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης λόγω της προσφυγικής κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.