του Νίκου Τζούμα

Στην Ευρώπη η «παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης της καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύει στην βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με την βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής.

Η ομάδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παραρτήματος Β. Σποράδων από το 2015 που συστάθηκε μέχρι και σήμερα έχει εκπαιδεύσει και ενημερώσει στον τομέα των πρώτων βοηθειών πάνω 500ους συμπολίτες μας (εργαζόμενους σε ξενοδοχιακες μονάδες, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλους και απλούς πολίτες) στα νησιά των Βορειων Σποράδων μέσα από πιστοποιημένα σεμινάρια και ενημερώσεις σε πρακτικό και θεωρητικό κομμάτι.

Οι εκπαιδεύσεις αυτές έγιναν είτε με την μορφή πιστοποιημένου σεμιναρίου κάτω από την αιγίδα του πανευρωπαϊκου οργανισμού καρδιοαναπνευστικης αναζωογόνησης (ΕRC) είτε με την μορφή ενημερώσεων.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στον λαιμό στο Mπουρτζι η ομάδα της ΕΟΔ παραρτήματος μαζί με το Skiathoslife διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού πως να επανεκκίνησουν μια καρδια που βρίσκεται σε ανακοπή με τρία βασικά βήματα. Τα μέλη μας θα βρίσκονται εκεί από τις 17:00 μέχρι και τις 20:00