Διαβάζω τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές που ξεφυτρώνουν πια σαν τα μανιτάρια, κι αναρωτιέμαι αν το θέμα της Σκιάθου είναι μόνο οι υποψήφιοι.
Δε λέω ότι δεν παίζουν σημαντικότατο ρόλο τα έργα και οι ημέρες του καθενός απ’ όσους θέλουν να ηγηθούν. Ασφαλώς και παίζουν και τα όποια αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν κάθε φορά το είδωλό μας στον καθρέφτη. Τι γίνεται όμως με μας τους ψηφοφόρους;


Πρόσφατα συμφώνησα σε όλα με μια φίλη για το τι και πώς πρέπει ν’ αλλάξει στο νησί μας. Στο τέλος όμως ομολόγησε πως θα ψηφίσει κάποιον επειδή της έκανε ένα ρουσφέτι. Γίνεται έτσι αλλαγή; Όχι δεν γίνεται. Αλλαγή σημαίνει πρωτίστως, αλλαγή νοοτροπίας. Αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς μυαλά, τίποτα δε μπορεί ν’ αλλάξει ουσιαστικά στον τόπο.
Μόλις χθες, αγαπητός φίλος σχολίασε κάπου πως η Σκιάθος δεν σώζεται, η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη!

Όντως, θα συνεχίσουμε να κατρακυλάμε στον κατήφορο όσο ανακυκλώνουμε την αδράνεια, όσο τα φορτώνουμε όλα στον κόκορα, όσο κρατάμε στο τιμόνι τον αυτόματο πιλότο και πέρα βρέχει, όσο για τα πάντα φταίνε οι άλλοι εκτός από μας, όσο δεν μαθαίνουμε να δουλεύουμε μαζί, συλλογικά και για το κοινό καλό.
Για να ανασκουμπωθούμε επιτέλους, ν’ αφήσουμε στην άκρη τον ατομικισμό και ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν άνθρωποι που πονάμε πραγματικά αυτό τον τόπο, σαν φυσικοί κληρονόμοι του απ’ τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, και τότε βλέπουμε αν σώζεται ή όχι.

Η Σκιάθος έχει μέλλον και προοπτική, είναι προικισμένο νησί και το ξέρουν καλά οι Γερμανοί που πήραν το αεροδρόμιο κι όλοι όσοι έρχονται από παντού και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
Μόνο εμείς οι κάτοικοι φαίνεται πως το αγνοούμε, μεμψιμοιρούμε, αδιαφορούμε, χωριζόμαστε, τρωγόμαστε κι αφήνουμε το νησί να περνάει σε τρίτους που πολλοί απ’ αυτούς είναι αμφίβολο αν νοιάζονται γι’ αυτό… 

Η Σκιάθος έχει μέλλον κι από μας ΑΚΟΜΑ εξαρτάται αν θα το συνδέσουμε με το ιστορικό- πολιτιστικό- περιβαλλοντολογικό παρελθόν της ή θα το αφήσουμε να καταστεί αγνώριστο περνώντας σε ξένα χέρια.

[*] Ο Γιώργος Σανιδάς είναι Συγγραφέας και μόνιμος Αρθρογράφος του Skiathoslife.gr