Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου (φωτογραφία Skiathoslife.gr)

Στοιχεία για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιωτικών περιοχών της χώρας και μάλιστα ενόψει του ανοίγματος στον τουρισμό και των αυξημένων αναγκών της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι υγειονομικές μονάδες των νησιών αντιμετωπίζουν διαχρονική υποστελέχωση και ανεπάρκεια εξοπλισμού. Ετσι, ενόψει της έλευσης τουριστών μέσω πανδημίας, καλούν το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση και κάλυψη των κενών των νοσοκομείων στα νησιά.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες των νησιών: “προσφέρουν μόνο πρώτες βοήθειες και λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών. Τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού ή άλλων παθήσεων διακομίζονται σε οργανωμένα Νοσοκομεία της Αττικής, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν σε νησιά Νοσοκομεία που λειτουργούν με έναν ή κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας σε νησιά που αδυνατούν να στηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επισημαίνουν ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και αυξημένων κινδύνων οι Υγειονομικές Μονάδες φέτος θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής για την προστασία των επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων και υγειονομικών.

Ποια είναι η κατάσταση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Κέντρα Υγείας Σποράδων:
Κέντρο Υγείας Σκιάθου:
Υπάρχουν 6 νοσηλεύτριες και υπάρχουν 2 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ιατρών (δεν υπάρχουν καθόλου αγροτικοί γιατροί, υπάρχει ένας παιδίατρος και δεν έχουν οδοντίατροι) και οδηγών ασθενοφόρων.

Κέντρο Υγείας Σκοπέλου:
Υπάρχει σχετική κάλυψη σε προσωπικό.

Κέντρο Υγείας Αλοννήσου:
Υπάρχουν 2 αγροτικοί γιατροί μόνο. Στέλνονται από άλλα Κ.Υ. γιατροί για να εξυπηρετηθούν. Χρειάζεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στην στελέχωση του ασθενοφόρου.