Σύμφωνα με τα πρώτα exit-polls, ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί οδεύουν προς νίκη-θρίαμβο με αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και μάλιστα ευρεία

Οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισαν, με τα πρώτα exit-polls να δίνουν πλέον το πολιτικό στίγμα της επόμενης ημέρας στη Γηραιά Αλβιόνα και ολόκληρη την υφήλιο να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα που αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, 13 Δεκεμβρίου. Ήδη τα αποτελέσματα των exit polls, δείχνουν πως ο επικεφαλής των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.

polls.jpg

Σύμφωνα με όσα προβάλλουν ως πρώτες εκτιμήσεις έπειτα από το κλείσιμο της κάλπης τα βρετανικά ΜΜΕ, οι Συντηρητικοί/Τόρις του Μπόρις Τζόνσον εμφανίζονται να προηγούνται συγκεντρώνοντας 368 έδρες (σε σύνολο 650) από 317 που είχαν εξασφαλίσει το 2017, έναν αριθμό που εάν επιβεβαιωθεί και από τα τελικά αποτελέσματα τους εξασφαλίζει ευρεία αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. Οι Εργατικοί (Labour) του Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθούν με 191 έδρες από 262 που είχαν εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) της Τζο Σουίνσον έρχονται πιο πίσω με 13 έδρες από 12 που είχαν. Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) από την πλευρά του συγκεντρώνει 55 έδρες (από 35) και οι Πράσινοι μόλις μία.

Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι κατά σειρά τρίτες μέσα σε ένα διάστημα τεσσεράμισι ετών και οι δεύτερες που πραγματοποιούνται στη χώρα έπειτα από το δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν όμως και οι πρώτες που πραγματοποιούνται με τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών αλλά και οι πρώτες που πραγματοποιούνται μήνα Δεκέμβριο έπειτα από περίπου 100 χρόνια. Όσο για την πολιτική τους αξία, αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω των εξελίξεων (βλέπε Brexit) πρόκειται για τις πιο σημαντικές που έχουν λάβει χώρα στη Γηραιά Αλβιόνα τα τελευταία περίπου 30 χρόνια.