Τι αλλάζει για τις φυσικοθεραπείες από τον Ιανουάριο του 2020

Στον αέρα βρίσκονται – και πάλι- χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής όπως λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, κα., καθώς από τον περασμένο μήνα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την αποζημίωση των διενεργούμενων θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι συγκεντρώνουν τα παραστατικά και τα υποβάλλουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΊ) του ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να προβλέπεται στον νόμο ότι οι υπάλληλοι των ΠΕΔΊ υποχρεούνται να τα παραλαμβάνουν και φυσικά χωρίς να διασφαλίζεται ότι θα τούς καταβληθούν τα χρήματα που έχουν πληρώσει για τις θεραπείες.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προεκλογικό άφησε “ανοιχτό” το θέμα των συμβάσεων με όλους τους παρόχους της ειδικής αγωγής και εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία ρύθμιζε το θέμα των αποζημιώσεων για την ειδική αγωγή, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πάροχοι με τη σειρά τους έχοντας απορρίψει τις συμβάσεις που τους πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ καθώς και τα voucher για την πληρωμή τους προςέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Το πεδίο της ειδικής αγωγής και των θεραπειών στις οποίες υποβάλλονται κατά κύριο λόγο ανήλικοι με διάφορες διαταραχές, από μαθησιακές δυσκολίες, μέχρι σοβαρές παθήσεις με κινητικά και άλλα προβλήματα, παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο αφενός μεν σε “πειραματισμούς” από πλευράς πολιτείας, αφετέρου σε αντιδράσεις και διεκδικήσεις των επαγγελματιών ειδικής αγωγής που θεωρούν ότι θίγονται τα επαγγελματικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Όπως όλα δείχνουν και η τωρινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται στο να δρομολογήσει και πάλι τις συμβάσεις με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής, με το περιεχόμενο τους να είναι ενδεχομένως πιο “ευέλικτο” ιδίως σε ό,τι αφορά την αποζημίωσή τους. Μάλιστα, τονίζεται από στελέχη του ΕΟΠΥΥ πως η υπογραφή συμβάσεων με τους παρόχους είναι μονόδρομος για να ελεγχθούν οι δαπάνες αλλά και η παραβατικότητα των παρόχων.

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση φυσικοθεραπειών μόνο εντός δικτύου συμβεβλημένων φυσικόθεραπειών

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει την κατηγορία των φυσικόθεραπειών το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε πως από τον Ιανουάριο του 2020 θα καλύπτονται οι φυσικοθεραπείες στα παιδιά εφόσον γίνονται σε συμβεβλημένους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές. Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ) οι οποίος κάνει λόγο για άδικη και αινφνίδια απόφαση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, είναι συμβεβλημένοι παραπάνω από 200 φυσικοθεραπευτές σε όλη την Ελλάδα που προσφέρουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρακτικά, οι γονείς θα ανακουφιστούν από το οικονομικό βάρος, καθώς “δεν θα καλούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι τα χρήματα για την φυσιοθεραπεία των παιδιών τους στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής. Ο συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής θα πληρώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω της υποβολής που κάνει και δεν θα αναγκάζεται ο κηδεμόνας να πηγαίνει στην ΠΕΔΙ και να καταθέτει ατομικό αίτημα για να αποζημιωθεί” εξηγεί ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, διευκρινίζεται από τον Οργανισμό ότι τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει, ή θα ξεκινήσουν θεραπείες μέσα στο 2019 με μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, θα ολοκληρώσουν τις συνεδρίες αυτές (ακόμα και αν πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020) με ατομικά αιτήματα έως ότου αναζητήσουν συμβεβλημένο φυσιοθεραπευτή.