«Εδώ Πολυτεχνείο»: Ο άνθρωπος πίσω από το μικρόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών [vid]

“Εδώ Πολυτεχνείο”: Ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι η φωνή του ραδιοφωνικού σταθμού των εξεγερμένων φοιτητών.

«Εδώ Πολυτεχνείο»: Όταν πλησιάζει η 17η Νοέμβρη στο μυαλό όλων έρχεται η φράση «εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο», που ακουγόταν από τον ραδιοφωνικό σταθμό που είχαν στήσει οι φοιτητές στην εξέγερση. Ο άνθρωπος πίσω από αυτή τη φωνή είναι ο Δημήτρης Παπαχρήστος. Η συγκλονιστική περιγραφή των γεγονότων του μπορεί να λυγίσει και τον πιο σκληρό χαρακτήρα.

«Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Αδέρφια μας στρατιώτες, δεν θα σηκώσετε όπλο. Δεν θα σηκώσετε και δεν θα πυροβολήσετε. Δεν θα σκοτώσετε τα αδέρφια σας. Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τα αδέρφια σας, να χυθεί ελληνικό αίμα; Όλοι πιστεύουμε στη λευτεριά και ‘γω πάλι πρώτος αρχίζω τον Εθνικό Ύμνο, αυτό το αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας. Σε γνωρίζω από την κόψη…», ήταν τα λόγια του.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Παπαχρήστος είχε παραχωρήσει συνέντευξη μέσα στο Πολυτεχνείο, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια πως έζησε τα γεγονότα.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαχρήστος

Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1950 στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας Ευβοίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο το 1968 στην Ιστιαία. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ (Ανωτάτη εμπορική).Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην εφημερίδα Έθνος και είναι παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών.

Έχει κάνει εκπομπές στην τηλεόραση και έχει δημιουργήσει τρία ντοκιμαντέρ πολιτικού, ιστορικού και οικολογικού περιεχομένου, που έχουν παιχτεί επανειλημμένα. Εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη διεύθυνση οικονομικών μελετών και ζει στα Εξάρχεια.

Ποιητικές συλλογές
  • Ο άλλος Κεμάλ (1979)
  • Με το Ποδήλατο (1980)
Πεζά
  • Ο Ήλιος του Μουσείου
  • Το μοναστήρι να ‘ναι καλά
  • Έξοδος Ονείρου
  • Το Άγριον Όρος της Ψυχής
  • Ζούσε τη ζωή του σαν να τη θυμόταν