Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου, τα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης Καλλιτεχνών με θέμα: «Τα Καΐκια που πληγώναμε» στο Αρχοντικό Βακράτσα στη Σκόπελο. Αυτή η Έκθεση είναι μία συνδιοργάνωση του Δήμου Σκοπέλου και της Εικαστικής Πλατφόρμας «Ορίζοντας Γεγονότων».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την συγκινητική ομιλία της Δημοτικής Συμβούλου κ. Μαρίας Σίσκου – Σοφικίτου, υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Σκοπέλου, η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή ταξιδεύοντας μας στην ναυτική παράδοση της νησιού μας. Ανέφερε ότι ο αγώνας του νησιού μας ενάντια στην λήθη συνεχίζεται ευτυχώς από λιγοστούς αλλά άξιους Σκοπελίτες που επιδίδονται ακόμα και σήμερα στην τέχνη της ναυπηγικής, όπως είναι οι μικροναυπηγοί κ. Γιάννης Μπουνταλάς, ο κ. Παναγιώτης Σοφικίτης και ο καραβομαραγκός κ. Κώστας Κοσύφης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της είπε:

«Ως Δήμος Σκοπέλου ευχαριστούμε θερμά αυτούς τους πραγματικά σπουδαίους καλλιτέχνες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στον τόπο μας. Κλείνοντας θα ήθελα εκ μέρους του Δήμου να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της σημαντικής έκθεσης κυρίως τα μέλη της Εικαστικής Πλατφόρμας «Ορίζοντες Γεγονότων» που την εμπνεύστηκαν και την έφεραν σε πέρας καθώς και όλους τους εκθέτες που ανέδειξαν τις καλλιτεχνικές πτυχές αυτής της έκθεσης.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Τζίμη Ευθυμίου οργανωτή του δικτύου καλλιτεχνών Ορίζοντες Γεγονότων καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Εικαστικών καθώς και την κ. Φαίη Τζανετουλάκου Διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης, επιμελήτρια της Έκθεσης, ειδική γραμματέα της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Τέχνης».

Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης, ευχαρίστησε την Δημοτική Σύμβουλο κ. Μαρία Σάββα, η οποία σε στενή συνεργασία με την κ.Φαίη Τζανετουλάκου, με την κ. Μαρία Σοφικίτου και τα υπόλοιπα παιδιά, οργάνωσαν όλη αυτή την εκδήλωση.

Τόνισε ότι ο Δήμος μας από σήμερα ξεκινάει μια Πολιτιστική πορεία. Ο Πολιτισμός δεν είναι μονοπρόσωπος, έχει πολλούς σκοπούς και ένας από αυτούς τους σκοπούς είναι να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει τον κόσμο στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, ένα από αυτά είναι και το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση και είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου μας, με την παράδοση στην ναυπηγική ξύλινων καραβιών.

Ευχαρίστησε κι αυτός με την σειρά του την πλατφόρμα «Ορίζοντες Γεγονότων», την κ.Τζανετουλάκου, τον κ. Ευθυμίου για την παρουσία τους και τους ζήτησε να συνδράμουν όλα αυτά τα χρόνια που θα ακολουθήσουν με τις ιδέες τους και με τις προτάσεις τους, στα Πολιτιστικά γεγονότα του Δήμου μας.

Υποσχέθηκε ότι θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής του Πολιτισμού του νησιού μας, δίνοντας καταρχήν τον αέρα της ανανέωσης και της συντήρησης στα υπάρχοντα κτίρια, όπως είναι το κτίριο του Κινηματογράφου Ορφέα, το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου, το κτίριο Μελαχροινού που βρίσκεται στην παραλία και στην συνέχεια προχωρώντας στην δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που θα δώσουν την δυνατότητα για την πραγματοποίηση μεγαλύτερων πολιτιστικών γεγονότων στο νησί μας. Ήδη γίνονται σημαντικές προσπάθειες να ενταχτούν αυτά τα έργα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΟΧΕ και πιστεύει ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους πολίτες και ζήτησε για ακόμα μια φορά την βοήθεια, την συμπαράσταση και την έμπνευση τους τόσο για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας, όσο και  για τα μεγάλα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την οικολογία και την μόλυνση του περιβάλλοντος, είτε αφορούν μια σειρά από άλλα θέματα που πραγματεύεται η Τέχνη, γιατί στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να προσπαθήσει να αναδείξει όλες τις μορφές και όλα τα είδη της Τέχνης.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Φαίης Τζανετουλάκου, η οποία αφού καλωσόρισε το κοινό, ευχαρίστησε για την ζεστή και όμορφη φιλοξενία και δήλωσε χαρούμενη που ο κύκλος αυτής της ομαδικής εικαστικής έκθεσης, η οποία ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ολοκληρώνεται στη Σκόπελο, στο νησί που η παραδοσιακή τέχνη της ξυλοναυπηγικής ζει ακόμη.

Με πικρία αναφέρθηκε στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε το 1992, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε έναν ψαρά, να καταστρέψει το καΐκι του, ένα γλυπτό που αποτελεί προέκταση του ίδιου του εαυτού του, παίρνοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Χαρακτηριστικά είπε: «Αυτά τα καΐκια είναι πολύπλευρα έργα τέχνης, μέσα τους ενέχουν όλες οι αισθήσεις (αφή, όραση, όσφρηση, γεύση της θάλασσας), δημιουργούν την λεγόμενη συναισθησία όπως ονομάζεται στην τέχνη.»

Μέσα στην ομιλία της ανέφερε ότι αυτά τα καΐκια έχουν τους δικούς τους κώδικες και με αυτή την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστρέφουμε τα στοιχεία της ελληνικής ακτογραμμής, καταστρέφεται η θαλασσινή αρχιτεκτονική του τόπου μας.

Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτό το υφαντό από διαφορετικές κουλτούρες και να υφάνουμε κι εμείς με την σειρά μας, ένα κομμάτι στο υφαντό της ανθρώπινης υπόστασης πριν αρχίσουμε να το ξηλώνουμε. Τόνισε ότι αυτή η έκθεση ενεργοποίησε πολύ κόσμο και ήρθαν σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είναι το υπεύθυνο, δέχεται και οριοθετεί αυτή την οδηγία.

Τέλος, παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ευθυμίου, αφού ευχαρίστησε με την σειρά του τον κόσμο, επεσήμανε ότι η παρουσία τους είναι αυτή που τους δίνει δύναμη και λόγο για να συνεχίσουν και ο σκοπός τους να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Ανέφερε τα εξής: «Αυτή η κληρονομιά που μας δόθηκε δεν μας ανήκει, οφείλουμε να την προστατεύσουμε και να την διαδώσουμε στα παιδιά μας» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε:

«Με χαρά άκουσα το κάλεσμα του Δημάρχου και θα ήθελα να τον διαβεβαιώσω ότι εμείς θα είμαστε δίπλα σας, γιατί αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης μας».

Ακολούθησε η προβολή ενός ενδιαφέροντος συγκινητικού βίντεου και στο τέλος της προβολής του, οι μουσικοί μας κ. Κώστας Καλαφάτης και κ. Γιώργος Αναγνώστου, μας ταξίδεψαν τραγουδώντας τραγούδια που έχουν ως θέμα την θάλασσα, συνοδευόμενα από μια υπέροχη μουσική μελωδία.

Η πετυχημένη εκδήλωση έκλεισε με την ξενάγηση του κόσμου στην έκθεση από την κ. Φαίη Τζανετουλάκου, η οποία παρουσίασε τα εκθέματα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Απευθύνουμε πρόσκληση στα σχολεία του νησιού μας και καλούμε τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους μαθητές, κατόπιν συνεννόησης, να επισκεφτούν την έκθεση «Τα Καΐκια που Πληγώναμε» στο Αρχοντικό Βακράτσα, η οποία θα λειτουργήσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, για να δουν από κοντά τα εκθέματα και να γνωρίσουν την παράδοση και την ιστορία της ναυπηγικής τέχνης.