Σκιάθος (φωτο: Θοδωρής Κ. Τζούμας)
Την αποδοχή δωρεάς ύψους 100.000 δολαρίων εκ μέρους της χήρας Μαρίας Παπαδόπουλος, ενέκρινε σε χθεσινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σκοπέλου. Στη διαθήκη που άφησε ο Νικόλαος Παπαδόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κληροδοτώ και καταλείπω το υπόλειμμα της υπόλοιπης κληρονομιάς μου να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση ενός κεφαλαίου για να βοηθήσει τα φτωχά, άρρωστα και τα στερούμενα προνομίων παιδιών της Σκιάθου». Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος απεβίωσε στις 29 Μαρτίου του 2010, ενώ κατοικούσε στην Αστόρια, στο δημοτικό διαμέρισμα Κουίνς.

Στη γνωμοδότησή του ο δικηγόρος που ορίστηκε από τον Δήμο Σκιάθου αναφέρει ότι σύμφωνα με την επιστολή του δικηγορικού γραφείου της κ. Παπαδόπουλος, το κληροδότημα τίθεται σε ισχύ μετά τον θάνατο της συζύγου του Μαρίας Παπαδόπουλος, η οποία είναι εν ζωή. «Σύμφωνα με την επιστολή του δικηγορικού γραφείου, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει την κληρονομιά όπου χρήματα (όχι σε ρευστή μορφή) αφέθηκαν στα στερούμενα προνομίων παιδιά της Σκιάθου, η πελάτισσά του, τον εξουσιοδότησε να προσφέρει στη Σκιάθο 100.000 δολάρια αμέσως από τα προσωπικά της κεφάλαια καθώς και να διευθετήσει το κληροδότημα του αείμνηστου συζύγου της και την επιθυμία του να αφήσει κάτι για τα παιδιά της Σκιάθου».

Παρών στη συζήτηση του θέματος, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, δήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νικόλαος Γιαμαρέλος και η Αναστασία Φιλαρέτου δηλώνοντας ότι «καλούμαστε να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα ενώ η εισήγηση μας αποστάλθηκε 2,5 ώρες πριν τη συνεδρίαση. Είχαμε ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής με τον δικηγόρο της κυρίας Παπαδόπουλος, η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου του 2019, αλλά δεν μας χορηγήθηκε». Πρόσθεσαν επίσης πως η γνωμοδότηση του δικηγόρου δεν τους καλύπτει αφού και ο ίδιος ζήτησε πληροφορίες από τον δικηγόρο της κ. Παπαδοπούλος. «Με αυτή την πράξη ίσως απεμπολούμε περισσότερα χρήματα, ενώ ίσως ταυτόχρονα στερούμε από έναν σύλλογο που ασχολείται με παιδιά ΑμεΑ το δικαίωμα να διεκδικήσει την κληρονομιά. Θέλουμε να τονιστεί ότι δεν έχουμε καμία ευθύνη αν στην απόφαση που θα πάρετε ζημιωθεί ο Δήμος Σκιάθου. Τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Σκιάθου Θ. Τζούμας και ανέφερε ότι η πρώτη επιστολή του δικηγόρου της οικογένειας είχε έρθει τον Μάιο του 2019 στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ η δεύτερη επιστολή ήρθε τον Οκτώβριο του 2019 όταν είχε αναλάβει η νυν. Σύμφωνα με τον κ. Τζούμα ο δικηγόρος της οικογένειας τόνιζε πως αν δεν απαντήσει ο δήμος, θα χαθεί το δικαίωμά του στην κληρονομιά. «Απαντήσαμε και από τότε έχει ξεκινήσει αλληλογραφία για να μη χαθεί αυτό το περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο Σκιάθου» πρόσθεσε.