Φωτογραφία αρχείου από την Δημιουργική Γραφή του Γιώργου Σανιδά στη Θεσσαλονίκη

O συντοπίτης μας και εκ των ιδρυτών του skiathoslife, Γιώργος Σανιδάς με 20 πλέον βιβλία στο ενεργητικό του, είναι από τους πρώτους συγγραφείς που δίδαξαν δημιουργική γραφή στη Θεσσαλονίκη.

Με την εμπειρία του μάλιστα, εξέδωσε το 2014 το βιβλίο ‘Εγχειρίδιο Δόκιμου συγγραφέα’. Στα χρόνια που ζούσε στη συμπρωτεύουσα, δημιούργησε πιστή ομάδα φίλων που προέκυψε μέσα από τα σεμινάρια, με την οποία προχώρησε στην έκδοση δύο συλλογικών βιβλίων με διηγήματα,

των: ‘Αχτίδες στο σκοτάδι’ και ‘Ασύνορες μνήμες’. Κι όλα αυτά, συνεχίζοντας με τους ίδιους συμμετέχοντες και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο κύκλο συγγραφής όπου και δοκιμάστηκαν ακόμα και στο είδος της συγγραφής θεατρικής επιθεώρησης. Με λίγα λόγια, μέσα από το εργαστήριο που εγκαινιάζει για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής του, όπου και διαμένει μόνιμα πια, φιλοδοξεί να δημιουργηθεί μια όμορφη λογοτεχνική συντροφιά στο νησί που θα μελετά και θα εκφράζεται μέσα από την ανάγνωση και τη γραφή.

Το Εργαστήριο έχει ως αντικείμενο την ενασχόληση με τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα τον πεζό λόγο και διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο Ενοριών Σκιάθου στα πλαίσια των ποικίλλων δραστηριοτήτων του. Στόχος των μαθημάτων είναι, από τη γνώση και την εξάσκηση, οι συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στην τέχνη της συγγραφής και ιδιαίτερα του θαύματος των γραμμάτων που λέγεται ‘Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης’. Πρωταρχικός στόχος όμως είναι η ψυχαγωγία και η δημιουργική ενασχόληση μ’ ένα τομέα που βοηθά στη βελτίωση της έκφρασης- κατανόησης και στην αυτογνωσία.

Ενδεικτικά διδακτικά αντικείμενα που θα αναλυθούν:

1. Περί λογοτεχνίας (Ορισμός- Ιστορία όρου- Διακρίσεις – Ρεύματα- Σύγχρονη εποχή)

2. Η αξία της γλώσσας

3. Τα ‘μυστικά’ των κειμένων.

4. Δημιουργική γραφή- ανάγνωση- κουλτούρα- κιτς- ήρωες.

5. Αφήγηση (Στάση- πλοκή- τεχνικές – οπτική γωνία- περιεχόμενο- χρόνος- σχήματα λόγου- θυσία)

6. Πεζογραφήματα (tweet stories- διήγημα- χρονογράφημα- άρθρο- παραμύθι- δοκίμιο- νουβέλα- θεατρικό- σενάριο- μυθιστόρημα)

7. ‘Ωραίο και Υψηλό’- πραγματικότητα.

8. Πώς γράφεται ένα βιβλίο

9. Τα βασικά συστατικά της αποτυχίας- ο συγγραφέας

10. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΙ

Τα σεμινάρια συγγραφικής τέχνης θα πραγματοποιούνται δωρεάν κάθε Πέμπτη 7μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ενοριών Σκιάθου από τις 27/2 και ώρα 19.30 Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε όλοι, ανεξάρτητα αν έχετε ή όχι ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, στο τηλέφωνο του συγγραφέα (6979117139) ή στο μέιλ του: ([email protected]). Μη διστάσετε…