Ομάδα τεσσάρων φοιτητών δημιούργησε μια εφαρμογή που εντοπίζει κρούσματα κορονοϊού. Ταυτόχρονα βλέπει εάν ο χρήστης είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Είναι η πρώτη εφαρμογή ιχνηλάτησης στην Ελλάδα.

Οι Θάνος και Μάρκος Σταματάκης από τον Βόλο μαζί με τους Γιώργο Τσούλο και Βασίλη Κυριαζόπουλο, δημιούργησαν μια εφαρμογή που βασίζεται στην «ατομική ευθύνη», με ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Φοιτητές στο τμήμα μηχανικών πληροφορικής στη Πάτρα, με εμπειρία σε πρότζεκτ προγραμματισμού, πέρασαν την καραντίνα δημιουργικά  δημιουργώντας την εφαρμογή.

Ο σκοπός της εφαρμογής είναι να εντοπίζει πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα να βλέπει εάν ο χρήστης είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή πιθανό κρούσμα. Η διαδικασία είναι απλή, και η εγγραφή γίνεται μέσω facebook ή gmail.

Τέτοια εφαρμογή δεν υπάρχει στη χώρα μας. Οι φοιτητές ήθελαν να βοηθήσουν ώστε να βλέπουμε εάν έχουμε έρθει κοντά με κάποιο κρούσμα για να μένουμε σπίτι για κάποιες μέρες ή να προσέχουμε περισσότερο για να μην κολλήσουμε τους γύρω μας.

Πως; Όπως εξηγεί ο Θάνος Σταματάκης στη «Θ», κάνουμε εγγραφή στην εφαρμογή ανώνυμα με λογαριασμό στο fb ή στη google και σε αυτή καταγράφεται η καθημερινότητα και οι επαφές μας. Δηλαδή η διαδρομή μας. Μόλις τελειώσει η διαδρομή μας, αυτή αποθηκεύεται και εάν κάποιος από εμάς στην πορεία αυτής της διαδρομής έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα, λαμβάνει  μήνυμα. Βασική προϋπόθεση είναι η εφαρμογή να «ανοίξει» ώστε όλοι να την χρησιμοποιούμε και όποιος από εμάς έχει παρουσιάσει συμπτώματα να ενημερώνει. Έτσι το λογισμικό θα στέλνει μήνυμα σε εκείνους που με τον άνθρωπο που έχει συμπτώματα, είχαν κοινή διαδρομή. Δηλαδή, μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης ανώνυμα, δίνει πληροφορίες για την τοποθεσία του. Σε περίπτωση που νοσήσει, και πάλι ανώνυμα, το δηλώνει στην εφαρμογή. Έτσι, ενημερώνονται όλοι οι χρήστες που ήρθαν σε επαφή με το πιθανό κρούσμα, τις τελευταίες ημέρες.

«Όλα στηρίζονται στην ατομική μας ευθύνη» τονίζει ο Θάνος.

Η εφαρμογή αποτελεί κοινωνική δράση και δεν αποσκοπούν να βγάλουν χρήματα από αυτήν. Θα θέλανε να γίνει το βασικό εργαλείο του ελληνικού κράτους για την πρόληψη της νόσου και να βοηθήσουν ε στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων.

Oι Γιώργος Τσούλος, Μάρκος Σταματάκης, Βασίλης Κυριαζόπουλος και Θάνος Σταματάκης. έχουν ονομάσει την ομάδα τους bitleaf.

«Βασικό στοιχείο είναι η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Η διασφάλιση της ιδιωτικότητας είναι το παν. Για αυτό δεν αποθηκεύουμε καθόλου προσωπικά δεδομένα και αφήνουμε την διαχείριση στη google και facebook.» τόνισε. Οι φοιτητές έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση της εφαρμογής καθώς για την διάθεσή της στην κοινότητα πρέπει να υπάρξει η «ομπρέλα» του Υπουργείου με το Νομοθετικό Πλαίσιο.