Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχουμε. Αποτελεί φραγμό μεταξύ των ιστών του σώματος και των παθογόνων μικροοργανισμών του εξωτερικού περιβάλλοντος, παρέχοντας έτσι την πρώτη ασπίδα προστασίας στον οργανισμό μας.

Όμως εκτός από όλες τις σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί το δέρμα, αποτελεί και εκφραστή της καλής υγείας, της νεανικότητας και της ομορφιάς.Οι περισσότερες γυναίκες γεννιούνται με ένα υγιές και εύπλαστο δέρμα, παρόλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου η καθημερινή φθορά έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες, ξηρότητα και σημάδια αφυδάτωσης.

Όμως, τα καλά νέα είναι ότι η υγεία του δέρματός μας δεν οφείλεται μόνο στην κληρονομικότητα. Κατά 80-90% η εμφάνιση του δέρματός μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας και ιδιαίτερα τη διατροφή μας. Συγκεκριμένα οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της επιδερμίδας είναι η βιταμίνες Α, Ε και C λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους, τα ιχνοστοιχεία χαλκός, σελήνιο και ψευδάργυρος διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα δύο πολύ σημαντικές πρωτεΐνες (κολλαγόνο και ελαστίνη) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το φυλλικό οξύ.

*Ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Περισσότερα στο http://skiathosdietnews.weebly.com/