Στην εποχή των fake news συνηθίζεται στο διαδίκτυο να αναρτιούνται σκόπιμα από κάποιους άγνωστους με κατασκότεινα κίνητρα, ποικίλες ανακρίβειες. Δεν διστάζουν μάλιστα να τις χρεώσουν σε γνωστές προσωπικότητες – τις στυλιζάρουν και ως αποφθέγματα ή τις αναπροσαρμόζουν και τις συγκολλούν κατά το δοκούν με τη μέθοδο της κοπτοραπτικής προκειμένου να αποχτήσουν βαρύτητα ή και να τους εκθέσουν.

Το δυστύχημα είναι πως διαδίδονται με ευκολία παντού και συνεχώς καθώς κανείς δεν τις κατεβάζει και γιατί πολλοί τις αναπαράγουν αβασάνιστα, χωρίς δηλαδή να μπουν στον κόπο να τις διασταυρώσουν. Από τον κανόνα δε θα μπορούσε φυσικά να εξαιρεθεί ο Παπαδιαμάντης που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους των λογοτεχνών μας και χαίρει γενικής εκτίμησης και συμπάθειας, άρα περνάει ο λόγος του. Έτσι βάζουν στο στόμα του λόγια που ποτέ δεν είπε ή τα είπε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες και αποσιωπούν.

Όταν έγραψε για παράδειγμα, «Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους!» («Αποκριάτικη νυχτιά»), αναφέρεται στα λόγια ενός γέρου που ο αφηγητής τον ειρωνεύεται, μεταξύ άλλων για τα συνεχή λάθη που κάνει, όπως «βουλεπταί». (βλέπε το άρθρο του έγκριτου Ν. Σαραντάκου «Παπαδιαμάντης θύμα κοπτοραπτικής»).

Οι αναρτήσεις ειδικά για τα λόγια του Παπαδιαμάντη, είναι, ευτυχώς, σχετικά εύκολο να διασταυρωθούν- ερευνηθούν καθώς το έργο του στο σύνολό του υπάρχει αναρτημένο δωρεάν στο διαδίκτυο και μάλιστα στην πιο αυθεντική εκδοχή του από την κριτική έκδοση του Δόμου σε επιμέλεια Ν. Δ Τριανταφυλλόπουλου.

Όσοι λοιπόν, δανείζεστε και ανεβάζετε αποσπάσματα από το έργο του που αναρτούν προηγουμένως άλλοι σε οποιαδήποτε μορφή, καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά στην πηγή τους –Άπαντα- προκειμένου να διαπιστώσετε τουλάχιστον αν όντως ανήκουν στον ίδιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, παίρνετε το ρίσκο να εκτεθείτε περισσότερο εσείς παρά εκείνος στα μάτια αυτών που γνωρίζουν, όπως και όσοι επιπόλαια σας επιδοκιμάζουν κάνοντας λάικ στις αναρτήσεις σας…