ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ : ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ | Xωρίς ρεύμα οι απομακρυσμένες περιοχές |

Αίτημα προς  το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να στείλουν χρήματα για να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα έχει υποβάλει ο Δήμος Αλοννήσου ενώ τα χρήματα αυτά αφορούν ανάγκες όπως το πετρέλαιο και τα μηχανήματα.  Μιλώντας σήμερα στη «Θ ΤV» o δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης δήλωσε πως τα μηχανήματα του στρατού, του δήμου και τα ιδιωτικά δουλεύουν ασταμάτητα ενώ αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Σκουρλέτη και της κ. Παπανάτσιου στο νησί ανέφερε: «Ηρθαν, είδαν, μας άκουσαν και από εκεί και περά θα περιμένουμε και θα τους κρίνουμε στην πορεία».

«Για μας δεν υπάρχει χαλάρωση.  Αν φτάσουμε και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι τότε θα ησυχάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφίνης και πρόσθεσε πως συνεργείο μέσα στους οικισμούς με φορτηγά έχει ρίξει εκατοντάδες φορές χιόνι στη θάλασσα, έχουν απελευθερωθεί οι κεντρικοί δρόμοι και τα φρεάτια έτσι ώστε αν σημειωθεί μια δυνατή νεροποντή να μην «βουλιάξει» το νησί.

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε. Χάθηκαν δύο ημέρες αλλά μετά ότι ζητήσαμε ήρθαν, και ο στρατός και οι πυροσβέστες και τα μηχανήματα»  σημείωσε  ενώ αναφορικά με τις οικογένειες και τους κτηνοτρόφους που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι εξαιτίας του χιονιού ο κ. Βαφίνης ανέφερε πως αναμένεται να απεγκλωβιστούν μέχρι το βράδυ. Εκτίμηση  του δημάρχου ότι μέχρι την Τετάρτη δεν θα υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς πρόσβαση.

Χωρίς ρεύμα οι απομακρυσμένες περιοχές.

Στις περιοχές όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι και οικογένειες δεν υπάρχει ρεύμα ενώ όπως ανέφερε ο κ. Βαφίνης μετά τη Στενή Βάλα οι γραμμές της ΔΕΗ είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένες και το ρεύμα θα δοθεί μετά από ένα περίπου μήνα.

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο και μιλάμε για κολώνες υψηλής τάσης. Αυτή είναι και η εκτίμηση που έχει η ΔΕΗ. Τα συνεργεία παρά τη βροχή δουλεύουν ασταμάτητα και θα υπάρχει περαιτέρω ενίσχυση με μηχανήματα και προσωπικό γιατί το δίκτυο είναι κατεστραμμένο» δήλωσε.

Οι οικισμοί Βότση,Πατητήρι, χώρα Αλοννήσου και Στενή Βάλα έχουν ρεύμα και στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχει

Μετά το λιώσιμο του πάγου η εκτίμηση των ζημιών

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των ζημιών ο δήμαρχος Αλοννήσου σημείωσε πως θα γίνουν αργότερα και πως δεν μπορούν να γίνουν αν δεν λιώσουν τα χιόνια ενώ έχουν συσταθεί επιτροπές προκειμένου οι ιδιώτες να υποβάλουν το αίτημά τους για να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί  οι περιουσίες τους.