Η Δέσποινα Μιτζέλου είναι ζωγράφος με σπάνια χαρακτηριστικά στη δουλειά της. Υπηρετεί την τέχνη της και ταυτόχρονα υπερασπίζεται την παράδοση του νησιού απ’ το οποίο κατάγεται και υπεραγαπά. Συνδυάζει αρμονικά τα παραμύθια με τη λαϊκή τέχνη και τα έργα της εκπέμπουν αθωότητα κι αγάπη.

Εξ απαλών ονύχων την κέρδισε η ζωγραφική. Στο τέλος του Δημοτικού Σχολείου συμμετέχει σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «ο Άσωτος υιός» όπου και κερδίζει το πρώτο βραβείο. Έκανε μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας στο πλευρό του διακεκριμένου Αγιογράφου Κώστα Τσιλτσαβίδη.

Το έργο της εμπνέεται από τη φύση και την λαογραφική παράδοση της την Σκιάθου, όπου και ζει μόνιμα. Εκεί καθρεφτίζεται το σπάνιο ήθος και η απαράμιλλη ευαισθησία της. Πρόκειται για πολυποίκιλο έργο που αποτυπώνεται σε πίνακες, τοιχογραφίες κεραμικά, βότσαλα, καπέλα και ρούχα.

Το 1987 εκθέτει για πρώτη φορά σε ομαδική έκθεση Σκιαθιτών καλλιτεχνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου. Το 1990 σε ατομική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκιάθου. Το 1999 σε ατομική έκθεση με τίτλο «νοσταλγικές πινελιές» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι. Το 2005 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου. Τα έτη 2007 και 2008 με γνώμονα την ανάπτυξη συλλογικής δράσης μεταξύ των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο νησί, διοργάνωσε με δική της πρωτοβουλία, ομαδικές εκθέσεις , με τίτλο «Τα χρώματα της Σκιάθου».

Το Πάσχα του 2008 διοργανώνει την κατά γενική ομολογία ιδιαίτερη ομαδική έκθεση καλλιτεχνών με τίτλο «Το πρώτο φτερούγισμα». Το 2009 πραγματοποιεί ατομική έκθεση με θέματα εμπνευσμένα από παραμύθια του τόπου μας.

Η τάση της να ζωγραφίζει μεγάλες επιφάνειες την ώθησε να στραφεί και στην τοιχογραφία, ενέργεια καινοτόμα για το νησί της, που δημιούργησε σχολή και απασχόλησε κατά καιρούς τον αθηναϊκό τύπο. Στους χαλεπούς καιρούς μας η Δέσποινα επιμένει να δημιουργεί προσπαθώντας να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο…