Παίρνοντας αφορμή από το άρθρο του αγαπητού Γιώργου Σανιδά, Σκιαθίτη εξαίρετου συγγραφέα και υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές θα μου επιτρέψει να αναφέρω ότι.

Ο Γιώργος καταλήγει στο άρθρο του ότι στην Σκιάθο έχουμε τους Δύο Αλεξάνδρους και ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στον εσωτερικό τουρισμό. Αν δεν έχει αντίρρηση ο Γιώργος θα ήθελα να υπενθυμίσω στους μη γνωρίζοντες και στους αμνήμονες, και όχι φυσικά στο Γιώργο ότι στο νησί μας επίσης γεννήθηκαν ο μεγάλος λαογράφος παπαΓιώργης Ρήγας Δημοδιδάσκαλος με τεράστιο λαογραφικό έργο, το οποίο περικλείεται σε ένα τετράτομο έργο στο οποίο περιγράφει τα ήθη και έθιμα του νησιού, νησιώτικα τραγούδια, παροιμίες της Σκιάθου χρησιμοποιώντας άριστα τις Σκιαθίτικη διάλεκτο την οποία σήμερα δυστυχώς έχουμε ξεχάσει. Όπως έχουμε ξεχάσει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας.

Εδώ γεννήθηκε ο Γιάννης Φραγκούλας, ο οποίος έχει γράψει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του νησιού μας.

Επίσης στην Σκιάθο γεννήθηκε, έζησε και έγραψε ο μεγάλος ποιητής και στοχαστής Ζήσης Οικονόμου, με τεράστιο έργο τον οποίο ποτέ εμείς οι νεότεροι Σκιαθίτες δεν φροντίσαμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Να θυμίσω ότι σε χαλεπούς μεταπολεμικούς καιρούς το 1954 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Ζήση Οικονόμου για το έργο του «ΑΙΘΡΙΑ ΣΙΓΗ».

Τελειώνοντας να αναφέρω το τελευταίο χρονικά τον φίλο Δικηγόρο φυσιοδίφη και δημοσιογράφο Χρήστο Β. Χειμώνα ο οποίος είχε εκδώσει περιοδικό με τον τίτλο «ΣΚΙΑΘΟΣ» ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά πολιτισμού της εποχής του.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Ας φροντίσουμε Γιώργο να μάθει η σημερινή νεολαία και γι’ αυτούς.

[*] Δ.Ε. ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου