Ο Κωνσταντίνος Ψύρρας είναι ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας ένας νέος θεσμός που πραγματοποίησε την εκκίνησή του πρόσφατα με την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Είναι 21 ετών και είναι τελειόφοιτος των προπτυχιακών φοιτητικών του σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Λόγω της επαφής του με την τέχνη της πολιτικής και τη σημασία της ενεργής συμμετοχής και της κοινωνικής προσφοράς συμμετείχε σε πολλές δράσεις σε τοπική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια, με κορυφαία την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων και λόγω της παρουσίας του έχει επιβραβευτεί με επαίνους. Γι’ αυτό κατανόησε από νεαρή ηλικία πως για να βελτιωθούν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες χρειάζεται να δηλώνεις παρών στις διαδικασίες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΤΖΟΥΜΑ

Πως αποφασίσατε να κάνετε το 1ο ΠΣΝΘ ένα εγχείρημα καινοτόμο αλλά και απαιτητικό, πόσο μάλλον για έναν σπουδαστή όπως εσείς.

Κ.Ψ.: Το να δημιουργηθεί ένα εγχείρημα εξίσου καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα όλης της χώρας στην περιοχή μου τη Θεσσαλία αποτέλεσε, τόσο για μένα όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, κινητήριο μοχλό για να συγκροτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας. Για μια κοινωνία που αναπαράγει αδιαλείπτως μια αρνητικότητα και αδράνεια για την πολιτική θεωρώντας την αποσαθρωμένη, είναι μια ευκαιρία να αντιστραφεί το κλίμα αυτό με την παροχή δημόσιου αλλά και θεσμικού βήματος σε νέους να εκφράσουν τις ιδέες, τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους ώστε να βάλουμε το λιθαράκι μας για την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας. Όπως τόνισα και στις εργασίες του Α’ Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας το νεανικό και επιστημονικό δυναμικό της Θεσσαλίας είναι ασύγκριτα ποιοτικό και αυτό μάς γεμίζει με αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το μέλλον. Η Θεσσαλία απέδειξε με απόλυτη επιτυχία ότι είναι μια Περιφέρεια «πιλότος» και όταν υπάρχει θέληση αλλά και αποφασιστικότητα μπορούμε να προβούμε σε ενέργειες που πραγματικά αναδεικνύουν τη νέα γενιά.

Ποια ήταν η στάση της Περιφέρειας σε όλο αυτό;; Ποια η στάση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού;;

Κ.Ψ.: Από την πρώτη στιγμή που ως Οργανωτική Επιτροπή είχαμε κατασταλάξει στις λεπτομέρειες του οργάνου αρχίσαμε τις επαφές μας με την Περιφέρεια. Βέβαια η χρονική περίοδος που ξεκινήσαμε τις συζητήσεις ήταν δύσκολη ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις και επίσημες ανακοινώσεις γιατί ήταν προεκλογικά. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι και μετά από την συμπαράσταση του κ. Λιούπα συναντηθήκαμε με τον κ. Αγοραστό ο οποίος όταν του παρουσιάστηκε το πλάνο για το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων αποτέλεσε το βασικό μας αρωγό και υποστηρικτή ώστε να λάβει το συγκεκριμένο όργανο σάρκα και οστά. Επιπλέον του παρουσιάσαμε μια γκάμα θεματολογιών και τα τελικά θέματα καταρτίστηκαν από κοινού με την Περιφέρεια. Αυτά κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, αναπτυξιακών και τεχνολογικών ζητημάτων. Η νέα γενιά οφείλει εξάλλου να εξοικειώνεται με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ποια ήταν η ανταπόκριση των νέων στο άκουσμα του ΠΣΝΘ;;

Κ.Ψ.: Η πραγματικότητα όσον αφορά την αναγνώριση στις τάξεις της νεολαίας ήταν κάτι που ξεπέρασε κάθε προσωπική και συλλογική προσδοκία. Το σύνολο των αιτήσεων μάς προκάλεσε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για να επιλέξουμε το ποια άτομα θα συγκροτούσαν τις Επιτροπές και την Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας. Ο βασικός μας στόχος ήταν να υπάρξει μια ευρεία αποδοχή και νομίζω βάση αριθμών επετεύχθη με μεγάλη επιτυχία. Εγώ, προσωπικά, και λόγω του ρόλου μου στο όργανο είχα δεχτεί κάμποσα μηνύματα στους λογαριασμούς μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( social media) από φίλους και συγγενείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τα διθυραμβικά και τα ενθαρρυντικά σχόλια που έβλεπα μου ενέπνευσαν την ευθύνη που έχω απέναντι στη νέα γενιά να της δώσω την ευκαιρία να εκφραστεί και να ακουστεί η φωνή της. Είναι λυπηρό το γεγονός ,όμως, να σου μεταφέρουν την ασίγαστη επιθυμία να γυρίσουν και να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό αλλά λόγω απόστασης και εργασίας να μην έχουν την δυνατότητα. Τα μηνύματα στήριξης ενδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο την πίστη μας ότι τέτοιες ενέργειες λείπουν αλλά και χρειάζονται στις μέρες μας.

Πώς εξελίχθηκε αυτό το 4μερο;; Ποια ήταν τα αποτελέσματα από αυτή την ενέργεια;

Κ.Ψ.: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας επίσημα άρχισε τις διαδικασίες του με την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Λάρισα στις 24 Οκτωβρίου. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου μάς χαροποίησε ιδιαίτερα και σε συνδυασμό με την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας εκείνη την ημέρα όλα κύλησαν υπέροχα και ομαλά. Οι Επιτροπές που συνεδρίασαν οι νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι ήταν η Οικονομίας, η Τεχνολογίας και Ανάπτυξης και η Κοινωνίας και Περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και με όπλο την αγαστή συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας που επέδειξαν κατέθεσαν σειρά προτάσεων, οι οποίες δύνανται να υλοποιηθούν άμεσα από την Περιφέρεια. Εμείς ως Οργανωτική Επιτροπή αμέσως μετά τη λήξη των διαδικασιών των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων τις παραδώσαμε τις προτάσεις στους κκ. Αγοραστό και Πινακά υπογεγραμμένες από το σύνολο των Συμβούλων με καταγραφή των εισηγητών κάθε πρότασης. Τα θέματα του συμβουλίου αφορούσαν τις start up επιχειρήσεις και τις Clusters, την Ανάπλαση του Λιμένα Βόλου και τη μετατροπή του ως το πιο «πράσινο» λιμάνι της χώρας, τη δημιουργία Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας στα Τρίκαλα με summer academy για παιδιά και ηλικιωμένους. Επίσης η θεματολογία κάλυπτε και ένα μείζον για την Περιφέρεια ζήτημα της περιοχής, την ύπαρξη ογκολογικού κέντρου και την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού κάτι που έχουν ανάγκη οι πολίτες μας. Λαμβάνοντας υπόψιν την παγκόσμια ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές μεταβολές επιλέξαμε ως θέμα συζήτησης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όπως και λόγω ορισμένων δυσοίωνων προβλέψεων που αναφέρουν ότι μέχρι το 2050 ένα μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου θα έχει αποξηραθεί. Είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι οι λύσεις που δόθηκαν είναι εξαιρετικά επίκαιρες, βασισμένες στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά με αναπτυξιακό πρόσημο.

Οι προτάσεις σας θα ληφθούν υπόψιν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας;;

Κ.Ψ.: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μας στήριξε έμπρακτα και αποδέχτηκε το γεγονός ότι οι νέοι της περιοχής οφείλουν να έχουν φωνή και να εκφράζονται ελεύθερα για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας τους. Εκφράστηκε η ικανοποίησή τους για την παρουσία των συμβούλων και δήλωσαν αποφασισμένοι ώστε να εξετάσουν σοβαρά τη πιθανότητα εφαρμογής των προτάσεων στην πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο κ. Αγοραστός προσωπικά απέδειξε με τη συνολική του στάση απέναντι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων ότι μόνο σεβόμενοι το παρελθόν και αξιοποιώντας το παρόν μπορείς να ατενίζεις το μέλλον με αισιοδοξία και η νέα γενιά είναι η «αναπνοή» της κοινωνίας. Η πυξίδα των συμμετεχόντων ήταν η αγάπη τους για τον τόπο.

Ποιο πιστεύετε κατά τη γνώμη σας αλλά και εκ του αποτελέσματος θα είναι το μέλλον του ΠΣΝΘ ;

Κ.Ψ.: Βάση της αναγνώρισης και της ανταπόκρισης που λάβαμε από τους νέους αλλά και την ευρεία αποδοχή από τους φορείς της Περιφέρειας ευελπιστούμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέχεια, ευοίωνη πορεία καθώς και μία πιθανή διεύρυνση του. Έχοντας στο νου το αρχαίο ρητό «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και αξιολογώντας την μέχρι τώρα πορεία, διαθέτουμε τις καλύτερες προδιαγραφές ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας να αποτελέσει τη βάση αλλά και την αφετηρία ώστε να εδραιωθεί το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, προσφοράς και αλληλεγγύης αλλά και της ενδυνάμωσης της ενεργής κινητοποίησης για τα πολιτικά δρώμενα. Ο πολιτικός πολιτισμός και η παιδεία που αναδύθηκε από τους συμμετέχοντες τόνισε την ανάγκη για δραστηριοποίηση και ευαισθητοποίηση όσον αφορά αδικίες και αντιμετώπιση ακραίων και μισαλλόδοξων φωνών. Καλό θα ήταν να επισημανθεί και το γεγονός πως το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν ακομμάτιστο και παράλληλα υπερκομματικό. Η δημοκρατία και η ελευθερία δέχονται επιθέσεις και εμείς ως νέοι οφείλουμε να προστατεύσουμε με αγώνα αυτά τα ιδανικά. Επιθυμούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων να αφυπνίσει αλλά και να συνεχίζει να προωθεί ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις για μια Θεσσαλία σύγχρονη και πρωταγωνίστρια.

Πως αισθάνεστε που στην ηλικία αυτή σας δόθηκε η ευκαιρία αυτή και ποιο είναι το μήνυμα σας για όσους σας επικροτούν ή σας αποδοκιμάζουν;

Κ.Ψ.: Νιώθω πραγματικά ευλογημένος που ένα όραμα απέκτησε πνοή και κατόρθωσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την πραγματοποίηση του να θέσει τα θεμέλια για μια κοινωνία που οραματιζόμαστε όλοι. Ο ενθουσιασμός της πρώτης στιγμής μετατράπηκε σε συγκίνηση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου και ιστορικού Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας. Είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξος πως θα παραδειγματίσουμε και την υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να μας μιμηθεί και να θεσμοθετηθούν όργανα από ενεργούς νέους πολίτες. Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι σαν χώρα πολλές φορές κάτι καινοτόμο και φρέσκο το αμφισβητούμε και πολλές φορές το μεμφόμαστε, όμως οποιοσδήποτε έχει εκφράσει αποδοκιμασίες για το συγκεκριμένο όργανο θεωρώ πως ευνοείται με το να μην ασχολούνται οι νέοι με τα κοινά γιατί έτσι αδυνατούν να τους εκμεταλλεύονται και να τους χειραγωγούν. Εμείς αντίθετα αγωνιζόμαστε με κάθε δύναμη ψυχής ώστε οι νέοι να βρεθούν στο επίκεντρο της χάραξης και άσκησης πολιτικής και να είναι ταγοί ως προς τις ανάγκες τους και της πραγματοποίησης των ονείρων τους. Η Ελλάδα χρειάζεται μια γενιά που να περιθωριοποιεί τις ιδεοληψίες του παρελθόντος που μας έχουν κρατήσει πίσω και να συμπορευθούμε ενωμένοι με κοινούς στόχους και οράματα.