Τα Πουλιά του Σμήνος είναι παιδιά που πηγαίνουν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη Δημοτικού. Χωρισμένα ισάριθμα σε ομάδες, (τις Φωλιές) αφού γνωριστούν μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αυτοδιοικούνται. Από την αρχή της χρονιάς τα στελέχη μέσα από δημιουργικά παιχνίδια εκπαιδεύουν τους επικεφαλής της Φωλιάς (τους Πρώτους και τους Δεύτερους ) οι οποίοι συντονίζουν την μικρή ομάδα δηλαδή τη Φωλιά τους. Έτσι για ένα χρόνο τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν από τα μεγαλύτερα και τα πιο μεγάλα, με την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση που έχουν βοηθούν την Φωλιά να γίνει αυτόνομη. Ακόμα νοιάζεται ο ένας για τον άλλον σχετικά με την ατομική πρόοδο του.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου αυτά τα καταπληκτικά Πουλιά αποφάσισαν μόνα τους, με υλικά που έφεραν από το σπίτι και άλλα που βρήκαν στην εστία, να κατασκευάσουν ταΐστρες για τα πουλάκια της φύσης που κρυώνουν αυτές τις χειμωνιάτικες μέρες.

Με κοινό στόχο συντονισμό, συνεργασία και πολλή φαντασία αυτοδιοικήθηκαν και ΈΔΩΣΑΝ ΧΕΡΙ στους φτερωτούς φίλους της γειτονιάς τους.