Στην στήλη “Οι Άνθρωποί μας” θα σας παρουσιάσω τον άνθρωπο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε στην Σκιάθο ως τον φυσικοθεραπευτή του νησιού μας, μη γνωρίζοντας πως έχει και άλλες ιδιότητες εξίσου σημαντικές αλλά και μια πολύ μεγάλη εθελοντική δράση. Είναι δίπλα στον πρωταθλητή ποδηλασίας πίστας Χρήστο Βολικάκη με τον οποίο τους συνδέει και μια φιλία ετών και ήταν και ο έμμεσος τρόπος να τον γνωρίσω και εγώ όταν πριν 4 χρόνια επισκέφτηκε την Σκιάθο. Ηρθε η ώρα όμως τον Γιώργο Τσαμτσα να τον γνωρίσετε από κοντά. 

Νίκος Τζούμας

Ο Γιώργος Τσάμτσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Απριλίου 1974, όπου και έμεινε με την οικογένεια του μέχρι τα 12. Ο πατέρας του είναι Βολιώτης και η μητέρα του Σκιαθίτισσα, ενώ ο ίδιος πάντα θεωρούσε και θεωρεί πατρίδα του την Σκιάθο όπου και ήρθε το 1987.

Αν και στις πανελλήνιες έδωσε για Σχολή Ικάρων χωρίς επιτυχία, ανέκαθεν είχε ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τις ιατρικές επιστήμες. Μετά από προτροπή του νονού του που ήταν γιατρός, αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα παραϊατρικά και να σπουδάσει Β. Φυσικοθεραπείας στην Θεσσαλονίκη.

Το λάτρεψε και αποφάσισε να ολοκληρώσει και να αναβαθμίσει την εκπαίδευση του με το να γίνει Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής. Μετά από μια σειρά σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κάρολου στην Πράγα, Τσεχία αλλά και στο Α.Τ.Ε.Ι. Λαμίας, τμήμα φυσικοθεραπείας, απέκτησε ένα Bachelor degree στην φυσικοθεραπεία – αθλητική αποκατάσταση και το πτυχίο φυσικοθεραπείας από το Α.Τ.Ε.Ι. Λαμίας.

Παράλληλα με τις σπουδές, έμαθε και μιλάει 3 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Ιταλικά και Τσέχικα) Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο – εκπαίδευση στο Παρίσι για την εκπαίδευση τυφλών σπουδαστών φυσικοθεραπείας.

Το 2018 παρακολούθησε εκπαίδευση online με πενθήμερη πρακτική άσκηση στο στήσιμο γραφείου συμβουλευτικής για την Άνοια και το Alzheimer για τον Δήμο Σκιάθου. Από το 2000 που ολοκλήρωσε τις σπουδές, έχει εργαστεί ως ιδιώτης εργατηριούχος φυσικοθεραπευτής στην Σκιάθο για 1 έτος, έχει διατελέσει τομεάρχης των παραϊατρικών στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ για μια εκπαιδευτική χρονιά, έχει εργαστεί ως θεραπευτής μάλαξης (massage) σε μεγάλα γυμναστήρια αλλά και σε κρουαζιερόπλοιο του κ. Ποταμιάνου μέχρι που διορίστηκε το 2006 στο ΚΑΠΗ του Δήμου Σκιάθου που εργάζεται μέχρι και σήμερα.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής του εθελοντισμού και τον εφαρμόζει όπου και όποτε του ειναι εφικτό. Εθελοντικά και αφιλοκερδώς είναι μέλος στην Εθνική ομάδα ποδηλασίας πίστας και συμμετέχει στις αποστολές στα Παγκόσμια κύπελλα και στους επίσημους αγώνες της UCI με τον πρωταθλητή ποδηλασίας Χρήστο Βολικάκη. Ήταν στην αποστολή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Rio2016 και ευελπιστεί να παρευρεθεί και στους Ολυμπιακούς του Tokyo2020.

Όλη αυτή η δράση είναι εθελοντική με μόνο προσωπικό κέρδος την υπερηφάνεια να παρέχει τις υπηρεσίες του με το Εθνόσημο στο στήθος.

Η σύζυγος του είναι η Μαρία, που εργάζεται στον παιδικό σταθμό Σκιάθου, από την Γλώσσα Σκοπέλου και έχει δύο παιδιά την Δήμητρα και τον Θοδωρή

Στην εργασία του, εκτός από την φυσικοθεραπεία είναι υπεύθυνος και για κοινωνικά θέματα (παροχή κάποιων επιδομάτων σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού), έχει οριστεί υπεύθυνος για τον Δήμο Σκιάθου για τα ΑμεΑ αλλά και υπεύθυνος για θέματα βίας .

Η απόλυτη ψυχοθεραπεία του είναι το ψάρεμα με την βαρκούλα του, αλλά του αρέσουν επίσης τα ταξίδια, η μουσική, ο κινηματογράφος και η παρέα με καλούς φίλους.