Το σύνολο του προϋπολογισμού στο δήμο Σκιάθου για το 2019 είναι στα 21.625.541, 93 ευρώ.
Αντίστοιχα στο δήμο Σκοπέλου το ύψος του φτάνει στα 8.805.467, 23 ευρώ.
Τα χρηματικά υπόλοιπα προηγουμένων ετών στους δύο δήμους ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και κινδυνεύουν να τα απορροφήσει το παμφάγο κράτος. Λεφτά που φτάνουν ν’ αγοράσεις δυο καράβια!
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκύρου πάντα ήταν μικρότερος από εκείνους των εδώ Σποράδων. Για το 2019 ανέρχεται στο ποσό των 7.961.330 ευρώ.
Κι όμως η νοτιότερη των Σποράδων διαθέτει εδώ και 40 χρόνια, από το 1980, δικό της πλοίο όπου ο Δήμος είναι μεγαλομέτοχος της κερδοφόρου εταιρείας λαϊκής βάσης κατέχοντας το 27% των μετοχών με τις υπόλοιπες να έχουν 2000 κάτοικοι και φίλοι του νησιού.
Σήμερα το πλοίο αυτό είναι το Αχιλλέας με μήκος 96.60 μέτρα, πλάτος του 16.60, βύθισμα του 4.25 μ, υπηρεσιακή ταχύτητα 16 μίλια και η χωρητικότητα του γκαράζ επαρκεί για 160 ΙΧ.
Το πλοίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια συνδέοντας την Κύμη με την Σκύρο. Τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο εκτελούνται περισσότερα καθημερινά δρομολόγια με στόχο να καλύπτουν την αυξημένη κίνηση.
Επί πλέον δρομολόγια εκτελούνται τα εορταστικά τριήμερα και σε έκτακτες περιπτώσεις υπεραυξημένης κίνησης.
Το πλοίο παρέχει ιδιαίτερη κοινωνική υπηρεσία στην Σκύρο με την έκτακτη μεταφορά ασθενών η τραυματιών όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ειδικά διαμορφωμένος χώρος είναι διαθέσιμος για την απομόνωση και περίθαλψη των περιστατικών υγείας.
Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο κάθε έτους το πλοίο εκτελεί δρομολόγια από την Κύμη προς την Σκόπελο και την Αλόννησο.
Με το νόμο 4504/ 29-11- 2017 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενισχύεται και πάλι η κοινωνική συμμετοχή στην ακτοπλοΐα και στις Βόρειες Σποράδες το θέμα συγκοινωνία έχει καταντήσει πλέον τραγέλαφος για να μη μιλήσουμε για την ξεχασμένη Αλόννησο όπου δεν φτάνει ούτε ένα πλοίο κάθε μέρα κι επιπλέον δεν διαθέτει λιμάνι παντός καιρού…
Τι έγινε παλιά με την κοινοπραξία που συστήθηκε και το γιατί ακριβώς διαλύθηκε, δεν το γνωρίζω. Εκείνο όμως που ξέρω με βεβαιότητα, είναι πως όλα τα κάνουν οι άνθρωποι που είναι ικανοί για το χειρότερο μα και για το καλύτερο αρκεί να μην τους τρώει η αδράνεια…