Βολιώτης αρχιτέκτονας «σαρώνει» τα διεθνή βραβεία. Ο Στέφανος Αδαμάκης και το γραφείο μελετών Adamakis Architects and Associates, είναι ένα από τα πέντε γραφεία στον κόσμο, που έλαβαν βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμό για τη μετατροπή πρώην κυβερνητικού κτιρίου στη Βαγδάτη, σε κέντρο design και meeting point. Η ανοικοδόμηση κυβερνητικών κτιρίων, κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, οδικών δικτύων, επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών είναι ουσιαστικής σημασίας για την παροχή θέσεων εργασίας, σε ένα από τα «θερμότερα» σημεία του κόσμου, προκειμένου να δοθεί τέλος στον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και στις πολλές δεκαετίες βίας.

Το γραφείο μελετών Adamakis Architects and Associates συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό «Tamayouz – The Rifat Chardirji Prize 2018» για τη μετατροπή πρώην κυβερνητικού κτιρίου στη Βαγδάτη σε κέντρο design και meeting point. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 319 γραφεία από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση (long list) επιλέχθηκαν 50 μελέτες από ισάριθμα γραφεία, στη δεύτερη φάση 20 μελέτες (short list) και στην τελική φάση τα 5 γραφεία, που πήραν τα βραβεία και τις διακρίσεις μεταξύ αυτών και το βολιώτικο γραφείο. Τα υπόλοιπα βραβεία πήραν γραφεία από την Αγγλία, Γαλλία, Αμερική και Ντουμπάι. Η τελετή βράβευσης, που έγινε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, τελούσε υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού της Ιορδανίας και παρευρέθηκαν μέλη της κυβέρνησης, πρεσβευτές, τα μέλη της διεθνούς επιτροπής κρίσης του διαγωνισμού και 300 προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο. Παράλληλα με την εκδήλωση απονομής των βραβείων στο φουαγιέ της αίθουσας λειτούργησε έκθεση των μελετών, που είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση, δηλαδή 20 μελέτες. Την επόμενη ημέρα στο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ιορδανίας έγινε από τους μελετητές δεκάλεπτη παρουσίαση των βραβευμένων μελετών. Παρευρέθηκαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής και ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των ομάδων και των κριτών.

Ένα διαλυμένο κυβερνητικό κτίριο γίνεται κέντρο design
Η πρόταση που κατατέθηκε από το βολιώτικο γραφείο, στοχεύει στη διατήρηση της μνήμης του παλιού κυβερνητικού κτιρίου και της πλήρους διαφοροποίησης των νέων κατασκευών από τους προ υπάρχοντες μισογκρεμισμένους τοίχους. Το νέο ξεπηδά μέσα από το παλιό, σαν να γεννιέται από την αρχή. Παλιό και νέο συνυπάρχουν μέσω μιας αντιθετικής, αλλά συμβιωτικής τελικά σχέσης, βοηθώντας στη διατήρηση της ιστορικής διαστρωμάτωσης, που την έχουν ανάγκη όλες οι ιστορικές πόλεις. Ο υπάρχων τοίχος διατηρείται ως σπάραγμα, θυμίζοντας την ανθρώπινη θηριωδία. Η αρχική του χρήση ως δημόσιου κτιρίου έχει ξεθωριάσει, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον στη σημερινή του λειτουργία ως τόπου συνάντησης, ως ανοικτού δημόσιου χώρου με πολλαπλή σημειολογική και ιστορική αξία. Η αρχιτεκτονική πρόταση ενισχύει και αποδέχεται πλήρως τη συγκεκριμένη λειτουργία του, ως απόλυτα αναγκαίας στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό του ιστορικού κέντρου της Βαγδάτης, προτείνοντας παράλληλα την πεζοδρόμηση των παρακείμενων δρόμων και την ενοποίησή τους μέσω της κατασκευής ενιαίου δαπέδου από τα τούβλα της κατεδάφισης. Το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου κτιρίου υλοποιείται σε δύο διακριτές κτιριακές ενότητες, οι οποίες οργανώνονται σε τρία επίπεδα και η σύνδεσή τους γίνεται με μεταλλικές γέφυρες, μέσω του αίθριου. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το κέντρο design και τη βιβλιοθήκη και η δεύτερη τη reception, το καφέ, τους δημόσιους χώρους υγιεινής και τις start-ups επιχειρήσεις. Τα νέα κτίρια βρίσκονται σε απόσταση από τους προ υπάρχοντες τοίχους ως ένδειξη σεβασμού στην αυτοτέλειά τους και στην ιστορική τους αξία. Το ισόγειο (εκτός της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων) λειτουργεί ως ανοικτός δημόσιος χώρος συνάντησης, συναναστροφής και ανταλλαγής απόψεων. Στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και των υπαρχόντων τοίχων προτείνεται να λειτουργήσει μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτιρίου. Οι δύο λειτουργικές ενότητες των νέων κτιρίων είναι διακριτές και στην εκφορά τους στον χώρο, ως δύο απλά πρίσματα επενδεδυμένα με ένα μόνον υλικό, μία δεύτερη όψη – φίλτρο ηλιοπροστασίας από οξειδωμένη λαμαρίνα corten με σύμβολα από την Αραβική κουλτούρα.

Τα μέλη της ομάδας μελέτης είναι: Στέφανος Αδαμάκης – αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ – MsC ΠΘ – εκπρόσωπος ομάδας, Κώστας Αδαμάκης – PhD αρχιτέκτων μηχανικός – καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – σύμβουλος Μελετητικής Ομάδας. Συνεργάτες είναι: Ελπινίκη Παύλου – αρχιτέκτων μηχανικός ΠΘ – MsC Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Παπακωνσταντίνου – αρχιτέκτων μηχανικός ΔΠΘ – MsC ΠΘ, Σίμος Γρηγοριάδης – αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, Κατσαγεωργίου Μαρία – φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής ΠΘ, Πίκη Αγγελική – φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής ΠΘ και Τζουβάρα Αικατερίνη – φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής ΠΘ.