Βιβλίο για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη παρουσιάζεται από τον “Ιππόκαμπο”

Για το Σωματείο  Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος» και το Σύλλογο Καλών Τεχνών  «Κωστής Παλαμάς»

Με την παρούσα  επιστολή και με δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για την ανάδειξη του Ολυμπισμού και των διαχρονικών Ιδεωδών που απορρέουν από αυτόν, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε  για το επιμορφωτικό και πολιτιστικό έργο που έχει επιτευχθεί με την πολυτελή έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου-λευκώματος με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ – ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ». ευελπιστώντας στην κατά δύναμη  στήριξη του ανθρωπιστικού και πολιτιστικού έργου που επιτελούμε.

Μέσω του σημαντικού αυτού βιβλίου, προβάλλονται και  αναδεικνύονται τα Ολυμπιακά ιδεώδη, για Ειρήνη, Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα, Αδελφοσύνη από την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής ιδέας,  σε κάθε διεθνή οργανισμό, κάθε Αθλητική ηγεσία και σε κάθε Αθλητικό, Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Forum,  στους απανταχού Έλληνες και στους λάτρες του Ολυμπισμού.

Ειδικότερα, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό  σας κάνουμε γνωστό ότι:

unnamed-1Ενόψει της Ολυμπιάδας  RIO 2016, αλλά και τις επερχόμενες Ολυμπιάδες, ο Σύλλογος Καλλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» με τον οποίο συνδιοργανώνουμε την παρούσα εκδήλωση και την συμβολή φορέων και Συλλόγων της Πόλης μας, συμβάλει στην ανάδειξη της οικίας Παλαμά, σε Μουσείο Πολιτισμού, Ολυμπισμού, Γραμμάτων και Τεχνών, με τον πολιτιστικό φορέα, « Πολιτεχνόπολη Μαρσύας», διεκπεραίωσαν  με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο την αποστολή παρουσίασης του βιβλίου-λευκώματος στο Montpellier της Γαλλίας στα πλαίσια του Διεθνούς  Επιμορφωτικού FORUM της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU), παρόντων 125 εκπροσώπων κρατών μελών της Ομοσπονδίας, υπό την αιγίδα της οποίας έχουμε την τιμή να τελεί η παρούσα έκδοση.

Οι στόχοι της επετειακής αυτής μοναδικής έκδοσης μέσω της παρουσίασης και της προβολής της  είναι:

α)Να αναδείξουμε και να προβάλλουμε σε κάθε γωνιά της γης, τα ανωτέρω αναφερθέντα Ολυμπιακά ιδεώδη  που καλλιεργούνται στα πλαίσια του «Ευ αγωνίζεσθαι» και της «ευγενούς άμιλλας». 

β)Να τιμήσουμε τις διαχρονικές και οικουμενικές επετείους των Συμβόλων του Ολυμπισμού  των οποίων γιορτάζουμε το Ολυμπιακό έτος 2016, ήτοι:

*Tα  120 χρόνια από την ανάκρουση μέχρι και σήμερα του Ολυμπιακού ύμνου, συμβόλου της Ειρήνης,  του στιχουργού, τιτάνα του Πνεύματος και αναβιωτή των Ολυμπιακών ιδεωδών, Κωστή Παλαμά, και τα

*80 χρόνια του θεσμού της λαμπαδηδρομίας , συμβόλου  του Πνεύματος.

γ)Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την πρόταση προς την UNESCO, για την ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου, του Κωστή Παλαμά, σε Μνημείο Παγκόσμιας  Πολιτιστικής  κληρονομιάς.  

Τότε κάθε οργανώτρια χώρα Ολυμπιακών Αγώνων θα αποδίδει την πρέπουσα υψηλή τιμή  στο Σύμβολο αυτό του Ολυμπισμού, τον Ολυμπιακό ύμνο, ο οποίος θεσμοθετήθηκε από τους παιδαγωγούς των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων(Coubertin & Βικέλα) με αποκλειστικό σκοπό να αναβιώσει μέσω των στίχων του,  τα Αρχαϊκά Παγκόσμια ιδανικά του Ολυμπισμού, της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ισότητας, και της  Αδελφοσύνης

Προς τιμή όλων μας, αυτό το βιβλίο-λεύκωμα,  θεωρήθηκε   από τον αρμόδιο της  UNESCO για τον Αθλητισμό  και την Νεολαία κ. Alexander Schishlink,  ως βασικό επιμορφωτικό και ιστορικό κριτήριο στην διαδικασία  ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου ως Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Θετικά επίσης απεφάνθη και υποσχέθηκε να στηρίξει την πρόταση και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, Ρώσος Oleg Matychin, ο οποίος απευθύνει στο βιβλίο θερμό χαιρετισμό για την συμβολή της έκδοσης στην Νεολαία μας για την διαμόρφωση καλών καγαθών πολιτών.

Επίσης,  η έκδοση  αυτή, που  αφορά  τον Ολυμπισμό και τον Παλαμά έκανε ιδιαίτερα εντύπωση στην εξέχουσα μορφή του Παγκόσμιου Ολυμπιακού Κινήματος, Αντιπρόεδρος  της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ.Ching Kuo Wu, κατά την διάρκεια των προσφάτων Παγκοσμίων Αγώνων Παίδων που έγιναν στην Taipei

Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση και προς τιμή όλων μας και εφ’ όσον κρίνετε την σπουδαιότητα του αιτήματος, να προβάλλετε και να αναδείξετε και εσείς με την συμμετοχή σας,  τις διαχρονικές και Παγκόσμιες αυτές επετείους των Συμβόλων του Ολυμπισμού, τον Ολυμπιακό ύμνο, τον θεσμό της Λαμπαδηδρομίας, και το σημαντικότερο  την στήριξη, ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου ως Μνημείο Παγκόσμιας  Πολιτιστικής κληρονομιάς , ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε Ολυμπιακό έτος και η Ολυμπιακή φλόγα φωτίζει όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η δική σας γνώμη και εμπειρία για τον ουσιαστικό τρόπο και την δυναμική μορφή στήριξης ενός τόσο σημαντικού γεγονότος είναι πρωτίστως σεβαστή και χαίρει κάθε εκτίμησης.

Εμείς απλά νοιώθουμε να εκφράσουμε την ανάγκη της συμβολής σας για την:

α) απόκτηση, διακίνηση  και διάθεση του βιβλίου-λευκώματος,  στους εκλεκτούς του περιβάλλοντος σας καθώς και σε κάθε αξιότιμο προσκεκλημένο και συνεργάτη σας, ή όπου  εσείς μας υποδείξετε, ως ένα επετειακό, διαχρονικό και πολιτιστικό έργο, που προβάλει και αναδεικνύει την Αρχαϊκή πολιτιστική κληρονομιά μας καθώς και τα ιδεώδη που απορρέουν από αυτή.

β) την συμμετοχή σας στην εκδήλωση για να τιμήσετε μαζί μας τα Ολυμπιακά Σύμβολα με σκοπό να καλλιεργηθεί με την συμβολή σας  η πολιτιστική ευαισθησία για τον υπέροχο και ασύγκριτο Αρχαϊκό και σύγχρονο πολιτισμό της χώρας μας.

Με την στήριξή σας  αυτή, την απόκτηση του βιβλίου και την  συμμετοχή σας στην εκδήλωση  παρέχεται και σε μας  την δύναμη να συνεχίσουμε το φιλάνθρωπο,  θεραπευτικό και πολιτιστικό μας  έργο.

Όλοι εμείς,  στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε καταβάλουμε κάθε δυνατή οικονομική προσπάθεια χωρίς την πρέπουσα  οικονομική στήριξη, από κανένα φορέα  ή χορηγούς για να   στηρίξουμε και να δώσουμε την κατά δύναμη ανακούφιση στους πάσχοντες συμπολίτες μας.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, και σας ευχαριστούμε πολύ  εκ των προτέρων για κάθε μορφή στήριξης.

Για το Σωματείο  Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος»

και το Σύλλογο Καλών Τεχνών  «Κωστής Παλαμάς»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου, κος Πέτρος Μπέλλος

Ο Συγγραφέας και Πρόεδρος Συλλόγου «Κωστής Παλαμάς»

Καθηγητής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας & Φυσικής Αγωγής,

κος Θεόδωρος Μαλλιάς

τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

του Υπουργείου Παιδείας.

Συν-ιδρυτής της Ευρωπαϊκής ένωσης του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.

Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς»

Site: olympismos.org    e-mail: [email protected]