Η αστυνομία της Αυστραλίας άσκησε δίωξη για σεξουαλική βία κατά συρροή στον επικεφαλής των οικονομικών του Βατικανού, τον Αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ.

«Ο καρδινάλιος Πελ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σε σχέση με ένα ιστορικό σεξουαλικών αδικημάτων», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Σέιν Πάτον, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη. «Υπάρχουν πολλοί ενάγοντες σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Ο Πελ διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Μελβούρνης στις 18 Ιουλίου, είπε ο Πάτον, ενώ δεν ανέφερε λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, ούτε δέχθηκε ερωτήσεις από τα ΜΜΕ.

Ο Πελ, 76, ήταν ιερέας στην επαρχιακή πόλη Μπαλαράτ της Βικτόρια όταν διορίσθηκε αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης. Διαμένει στο Βατικανό από το 2014 και είναι ο τρίτος ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού.

Με την εξέλιξη αυτή, ο Πελ είναι πλέον το πιο ανώτατο στέλεχος του Βατικανού που κατηγορείται για σεξουαλικό αδίκημα, στη μακρόχρονη ιστορία σεξουαλικών σκανδάλων της καθολικής εκκλησίας. Ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 4:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα Ρώμης) δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση της αστυνομίας της Βικτόρια και ότι αρνείται έντονα όλες τις κατηγορίες. «Ο καρδινάλιος Πελ θα επιστρέψει στην Αυστραλία, όσο το δυνατό συντομότερα, για να καθαρίσει το όνομά του αφού λάβει συμβουλές και έγκριση από τους γιατρούς τους οι οποίοι θα τον συμβουλεύσουν επίσης για την οργάνωση του ταξιδιού του». Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι προσβλέπει στην ημέρα του δικαστηρίου. Μ

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως τονίζει ο Guardian δεν είναι σαφές ποιες κατηγορίες έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένα στον Πελ, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε νεότερη δήλωση αργότερα σήμερα Πέμπτη.

​iefimerida