Αυξήθηκαν τα εγκεφαλικά σε 50αρηδες στη Θεσσαλία- Το 30% του πληθυσμού θα υποστεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Αύξηση των νευρολογικών νοσημάτων και λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται στη Θεσσαλία με αποτέλεσμα στα Επείγοντα της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η προσέλευση των ασθενών να έχει αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και 40%. Μάλιστα η κρίση επιδρά και στην εκδήλωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, όπου οι πρώτες τρεις ώρες είναι καθοριστικές για να μην προκληθεί αναπηρία στον ασθενή.

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τις «Ημέρες Νευρολογίας» που χθες ξεκίνησαν στο ξενοδοχείο Ξενία και θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο Κυριακή. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πρόληψης Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων και την Νευρολογική Κλινική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων και ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου τόνισε πως η κρίση έχει αυξήσει όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα του νευρολογικού τομέα, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας λόγω του άγχους και της κατάθλιψης που προκαλεί.
Παράλληλα ανέφερε πως «το τριήμερο συνέδριο είναι ιατρικό και εκπαιδευτικό, το παρακολουθούν 300 νευρολόγοι από όλη την Ελλάδα αλλά και φοιτητές της Ιατρικής της Λάρισας. Περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια, το ένα για τη νευρογεννετική καθώς πολλά νοσήματα μεταβιβάζονται κληρονομικά και έχει γίνει μια τεράστια έρευνα γι’ αυτό το ζήτημα. Το δεύτερο σεμινάριο ασχολείται με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί σε αναπηρία τους ανθρώπους και η πρώτη αιτία θανάτου. Το 30% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα, ιδίως άνω των 50ετών θα υποστεί κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γι’ αυτό και πρέπει, όταν γίνουν άμεσα αντιληπτά τα συμπτώματα, όπως ένα μούδιασμα στο χέρι, ο ίλιγγος, δυσκολία στην ομιλία, να προστρέξουμε στον γιατρό. Έχει αποδειχθεί πως το πρώτο τρίωρο ή τετράωρο είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να μην υπάρχουν συνέπειες του επεισοδίου στην αναπηρία. Ο εγκέφαλος πρέπει να σωθεί πολύ γρήγορα για να μην εγκατασταθούν νοσήματα που θα φέρουν βαριά αναπηρία. Να ενεργήσουμε γρήγορα λοιπόν. Και έχουμε νέα δεδομένα στο διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο. Οι νευρολόγοι είναι οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πάντως όσοι έχουν και καρδιολογικά προβλήματα το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκληθεί και πριν την ηλικία των 50 ετών».
Ο καθηγητής και διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου επισήμανε πως η νευρολογική κλινική αν και νεότερη στην Ελλάδα έχει αποκτήσει κύρος στον ιατρικό κόσμο εντός και εκτός Ελλάδας και συνεργάζεται με κορυφαία ιδρύματα. Καθημερινά 32 κρεβάτια της Κλινικής είναι σχεδόν γεμάτα από ασθενείς, ενώ λόγω και της κρίσης στα Επείγοντα της Κλινικής η προσέλευση έχει αυξηθεί έως και 40%. Επίσης η καθημερινή κίνηση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων κυμαίνεται μεταξύ 20-30 άτομα. Η κρίση επηρεάζει μέσω των ψυχολογικών παραγόντων που διαμορφώνει την εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων του νευρολογικού τομέα. Ιδίως η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζεται από τους ψυχολογικούς παράγοντες.
Ο κ. Χατζηγεωργίου διαβεβαίωσε πως «τόσο η πανεπιστημιακή κλινική αλλά και το σύνολο των νευρολόγων από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλία είναι υψηλού επιπέδου και η συνεργασία μας είναι άψογη».
Φώτης Σπανός