Η Άρκος είναι το δεύτερο σε μέγεθος ερημονήσι της Σκιάθου, μετά το Μεγάλο Τσουγκριά, με έκταση 450 στρέμματα. Βρίσκεται ανατολικά, μια ανάσα βγαίνοντας απ’ το φυσικό κόλπο του λιμανιού, στην πορεία προς Σκόπελο.
Είναι άγνωστο πότε και γιατί πήρε αυτό το όνομα. Τη λέξη ‘άρκος’ τη συναντούμε αυτούσια στην ποντιακή διάλεκτο που θα πει αρκούδα (άμον άρκος=σαν αρκούδα), προέρχεται δηλαδή από την άρκτο, πιθανόν σαν υποκοριστικό (αρκούδι). Μια άλλη εκδοχή, μάλλον απίθανη λόγω απόστασης, είναι ότι σημαίνει ‘άγριος’, όπως ερμηνεύεται στην κυπριακή διάλεκτο.
Καταλήγω λοιπόν πως το όνομα δόθηκε από το σχήμα στο νησί, που παραπέμπει σ’ εκείνο της μικρής άρκτου, συγκρίνοντάς το δηλαδή με το γνωστό αστερισμό του ουρανού.
Κάποιοι το λένε και Αρκό ή Αρκάκι, έτσι όμως μπορεί να μπερδευτεί με το σύμπλεγμα των νησιών Αρκιοί ή Αρκοί, που υπάρχει στα Δωδεκάνησα, νότια της Σάμου.
Η δική μας Άρκος είναι ένα ακόμα διαμάντι απ’ το περιδέραιο των 16 νησιών που στολίζουν περιμετρικά τη Σκιάθο.
Περιβάλλεται από πανέμορφες, ερημικές ακτές με καταγάλανα νερά κι αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες που διαθέτουν πλωτό μέσον καθώς δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία από το λιμάνι για εδώ.
Στη ράχη μάλιστα της κεντρικής ακτής, υψώνεται ένας σπάνιος αμμουδερός λόφος που για να τον ανέβεις χρειάζεται αρκετός κόπος κι ιδρώτας. Το κατέβασμα όμως σε αποζημιώνει αφού μπορείς να τσουλήσεις από την κορυφή του μέχρι τη θάλασσα!
Χαμηλά στ’ ακρογιάλι, ένα ταβερνάκι προσφέρει νόστιμα φαγητά στους επισκέπτες κι οι ιδιοκτήτες του λένε πως ειδικεύονται στο ψήσιμο…
Αν βρεθείτε στη Σκιάθο, επιδιώξ’τε να επισκεφτείτε το ερημονήσι, βράδυ! Θα ζήσετε ανεπανάληπτες στιγμές με την αύρα της θάλασσας να σας δροσίζει και τη μαγεία του έναστρου ουρανού να σας κόβει την ανάσα. Τότε μπορεί και να δείτε την άρκτο (Άρκο) πάνω στην οποία θα βρίσκεστε, να αιωρείται στο στερέωμα!…