Είναι συχνό το φαινόμενο μετά το τέλος κάθε τουριστικής περιόδου να γίνεται λόγος για τη ποιότητα του τουρισμού που έχουμε αλλά και για τον τρόπο που ο δήμος οργανώνει την τουριστική προβολή του νησιού.

Θα μπορούσα να μιλήσω  για πολλά θέματα που αφορούν την τουριστική προβολή και  γενικά τον τουρισμό στη Σκιάθο. Θα επιλέξω μόνο να μιλήσω για την «ποιότητα» των τουριστών στο νησί μας αν και με τον όρο ποιοτικό τουρισμό δεν εννοούμε πάντα  ο καθένας το ίδιο πράγμα. Αν ρωτούσαμε 100 Σκιαθίτες για το τί είναι ποιοτικός τουρισμός ίσως να λαμβάναμε  100 διαφορετικές απαντήσεις.

Κατά τη δική μου άποψη ποιοτικός τουρίστας δεν είναι ο ευκατάστατος ή αυτός που καταναλώνει αφήνοντας τα ωραία του λεφτά στο νησί. Ούτε παρακμιακός τουρίστας είναι αυτός που δεν καταναλώνει ασχέτως αν είναι πλούσιος ή φτωχός. Πιστεύω πως ποιοτικός τουρίστας είναι αυτός που έρχεται στη Σκιάθο γιατί την αγαπά και σέβεται τους κατοίκους της, το περιβάλλον της, τα τοπικά ήθη και έθιμα. Είναι αυτός που δε μολύνει το περιβάλλον, δεν σπαταλά τους φυσικούς πόρους,  δεν δημιουργεί ηχορύπανση, δεν ασχημονεί τα βράδια μεθυσμένος στους δρόμους και ασφαλώς σέβεται τους  νόμους και τους τοπικούς κανόνες. Από την άλλη πλευρά, προβληματικός και ‘κακός’ τουρίστας είναι  το άκρως αντίθετο, και επιπλέον αυτός που  ανεξάρτητα από το οικονομικό του υπόβαθρο θέλει να απολαύσει όσο πιο πολλές παροχές  και να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Το αν θα μπορέσουμε σαν Σκιαθίτες και σαν Έλληνες γενικότερα να τραβήξουμε ποιοτικό τουρισμό αυτό εξαρτάται από εμάς και μόνον. Δηλαδή αν εμείς είμαστε άνθρωποι που σεβόμαστε τον τουρίστα, προστατεύουμε το περιβάλλον, υπακούμε στους νόμους και τους κανόνες  της πολιτείας και αν  είμαστε  εν γένει πολίτες με ήθος ,αξιοπρέπεια και αρχοντιά τότε με το παράδειγμα μας θα προσελκύσουμε  τουρίστες όμοιους με εμάς ανεξάρτητα την οικονομική τους κατάσταση .

Εμείς, άραγε, είμαστε άνθρωποι που φροντίζουμε το περιβάλλον μας ; Τα δάση μας ; Τις παραλίες μας; Ακόμα και τους αρχαιολογικούς μας χώρους και  τα μνημεία;  Είμαστε σωστοί επαγγελματίες; Σεβόμαστε τους τουρίστες μας ή προσπαθούμε μόνο να πάρουμε τα λεφτά τους παρέχοντάς τους όσο το δυνατόν  λιγότερες υπηρεσίες; Άραγε είμαστε εμείς άνθρωποι σωστοί; Αν ναι τότε θα έλθουν στον τόπο μας τουρίστες όμοιοι με εμάς .

Για τον λόγο αυτό και  σε ότι αφορά την ποιότητα του τουρισμού δεν πιστεύω πως  βοηθούν πολύ τα ειδικά  δημοτικά συμβούλια και οι διευρυμένες  συζητήσεις για τον τουρισμό, όπως επίσης ούτε και οι πολλές  τουριστικές εκθέσεις. Αναμφίβολα η τοπική εξουσία μπορεί να συμβάλει ως ένα βαθμό στη  διαμόρφωση της κατάστασης αλλά τον κύριο λόγο έχουν οι κάτοικοι οι οποίοι ανάλογα με το ήθος και τον χαρακτήρα  τους  θα προσελκύσουν τους  ανάλογους τουρίστες.

Ο Ιωάννης Σταματάς είναι Δημοτικός Σύμβουλος Σκιάθου