Την αποχώρηση του από το πρωτάθλημα MotoGP αλλά και από την ενεργό δράση ανακοίνωσε ο 33χρονος αναβάτης της Honda o οποίος, έμεινε χωρίς συμβόλαιο για το 2019 καθώς η ιαπωνική φίρμα αποφάσισε να επιλέξει τον Jorge Lorenzo για την επόμενη αγωνιστική σεζόν.

«Είναι μια απόφαση την οποία έχω σκεφτεί γα καιρό. Πρόκειται για μια σκληρή απόφαση καθώς πρόκειται για ένα άθλημα που αγαπώ και παρόλο που υπήρξαν αρκετές επιλογές για να συνεχίσω να αγωνίζομαι νιώθω ότι δεν μπορώ να αγωνίζομαι πλέον με την ίδια ένταση ενώ πλέον οι προτεραιότητές μου είναι πολύ διαφορετικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε εν όψει του γερμανικού GP στο Sachering το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ο Καταλανός βρίσκεται στις τάξεις της Honda από το 2001 οπότε και έκανε το ντεμπούτο του στο MotoGP, όπου και έκτοτε παρέμεινε.

Στην 17χρονη πορεία του με την ιαπωνική φίρμα, κατάφερε να καταγράψει 31 νίκες και να ανέβει 112 φορές στο βάθρο ενώ τρεις φορές βρέθηκε πολύ κοντά στον τίτλο, χάνοντας τον τελικά από τον αναβάτη της Ducati Casey Stoner το 2007 και Jorge Lorenzo το 2010 και το 2012.