Αξιότιμε κ. Τζούμα,

Προσπερνώντας τυπικούς χαιρετισμούς και συγχαρητήρια, όχι γιατί δεν έχουν αξία και νόημα στην κοινωνική και πολιτική ζωή κάθε τόπου αλλά διότι θέλω να καταδείξω το επείγον του πράγματος, επιτρέψτε μου να περάσω με τη μία στο θέμα της παρούσης.
Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά αρκετά χρόνια στο νησί της Σκιάθου σε βαθμό τέτοιο που – εκτιμώ πως – μπορώ να ισχυριστώ πειστικά πως έχω συνδεθεί με το κοινό μέλλον αυτού του τόπου. Η πρόοδός του θα με ωφελήσει ή στασιμότητα και η οπισθοχώρησή του θα με βλάψει.

Αγαπητέ δήμαρχε, γνωρίζω πως το έργο ανάταξης ενός τόπου είναι δύσκολο και πως οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις που πιθανά έχεις κατά νου να είναι ιδιαίτερα σύνθετες και διαφορετικές από του κάθε ενός μας ξεχωριστά.

Ως επιχειρηματίας όμως και κυρίως νέος δεν μπορώ παρά να παραθέσω με ανοιχτό τρόπο ορισμένες σκέψεις μου και προβληματισμούς μου. Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό και ως εκ τούτου οι όποιες εξελίξεις σε αυτόν επηρεάζουν άμεσα και δραστικά το εισόδημα των κατοίκων, το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και τις προοπτικές του μέλλοντος. Φέτος, κατά κοινή ομολογία διατρέχουμε μία κακή χρονιά για τον τουρισμό της Σκιάθου. Αυτή είναι δυστυχώς η μεγάλη εικόνα. Βέβαια ουδεμία έκπληξη για όποιον μπορούσε να συνδέσει τα κομμάτια του παζλ λίγο νωρίτερα. Η σημερινή κατάσταση προέκυψε με μαθηματική ακρίβεια σωρείας λαθών, παραλείψεων, εγκληματικής αδιαφορίας και –τολμώ να πω – και μοναδικής ανικανότητας και ανεπάρκειας όλων ημών.

Η εικόνα του νησιού είναι μία εικόνα εγκατάλειψης σε όλους σχεδόν τους τομείς. Η εικόνα του νησιού είναι εφάμιλλη ενός ελληνικού νησιού στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Παραθέτω εν τάχει τα βασικά. Απουσία βασικών υποδομών. Άθλια εικόνα της «χώρας της Σκιάθου», καμία αισθητική, απουσία νησιώτικου χαρακτήρα. Τραγική κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και με τον αστικό εξοπλισμό. Απουσία σήμανσης, απουσία φωτισμού, απουσία χώρων στάθμευσης. Ακόμα και η αναμονή των επιβατών στο λιμάνι της Σκιάθου γίνεται σε έναν χώρο σχεδόν βουκολικό, φολκλορικό που δεν σε προϊδεάζει για ένα σοβαρό τουριστικό προϊόν. Οι παραλίες μας, πανέμορφες αλλά παρατημένες – ετοιμάζονται αργά μέσα στην τουριστική σεζόν. Ο περιφερειακός – κεντρικός δρόμος της Σκιάθου απαράδεκτος και επικίνδυνος, χωρίς σήμανση, διαγράμμιση, πεζοδρόμιο, εσοχές για στάσεις των λεωφορείων. Η συγκοινωνία βγαλμένη από ελληνική ταινία της Finos Film του 1960, με τους λουόμενους να στοιβάζονται για να εξυπηρετηθούν. Μπορώ να απαριθμήσω πάρα πολλά – το ξέρετε- αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μου.

Όλα προχωράνε με έναν τρόπο άναρχο, χωρίς κανόνες, χωρίς παρεμβάσεις, με μόνο στόχο «να βγει και φέτος η χρονιά και βλέπουμε». Έφτασε όμως η στιγμή που τα αποτελέσματα αυτής της στάσης – τα πολλά χρόνια του αυτόματου πιλότου – έφτασαν στην πόρτα μας.

Η Σκιάθος τουριστικά υποχωρεί, χάνει μερίδιο από την ελληνική και παγκόσμια αγορά και το χειρότερο όλων, είναι πως αν δεν επέλθει ένα ηλεκτροσόκ, δεν φαίνεται να έχει τις ενδογενείς δυνάμεις να ανατρέψει την κατάσταση.

Η εκλογή σας είναι μία ευκαιρία για το νησί. Προφανώς υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με της αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος, την διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, την πολιτική προστασία. Δεν γυρίζουν όλα γύρω από τις ανησυχίες ενός επιχειρηματία του τουρισμού, αλλά πιστέψτε με, αν όλα προχωρήσουν σωστά, με μέθοδο και συστηματική δουλειά, όλοι θα ωφεληθούν.

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας

  • Συγκαλέστε ευρεία σύσκεψη των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων
  • Αφουγκραστείτε κατοίκους και επιχειρηματίες
  • Απευθυνθείτε σε ειδικούς – αναζητείστε εξειδικευμένες συμβουλές για θέματα που υπερβαίνουν το γνωστικό σας αντικείμενο
  • Στοχεύστε στην ανατροπή της καθοδικής τάσης από την επόμενη κιόλας χρονιά
  • Κινηθείτε σε δύο κατευθύνσεις, μία άμεση και μία μεσοπρόθεσμη
  • Διεκδικείστε από την κεντρική κυβέρνηση μεγάλα έργα υποδομής, κονδύλια.

Η Σκιάθος είναι η τουριστική ναυαρχίδα  ολόκληρης της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζεται ως ένα σαπιοκάραβο που δέρνεται από τα κύματα και τους αέρηδες της αδιαφορίας.

Αν επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος κερδίζουν όλοι. Αν φτάσουν περισσότερες ελεύθερες πτήσεις στο νησί κερδίζουν όλοι. Αν επιβληθεί μία κανονιστική για τη χώρα της Σκιάθου, ανατάσσουμε τον τόπο μας και αναβαθμίζουμε τόσο το τουριστικό προϊόν όσο και την ποιότητα ζωής μας.

Ένας τόπος για να προοδεύσει πρέπει να έχει σχέδιο, χρειάζεται ανθρώπους ανοιχτόμυαλους και εργατικούς. Δεν πρέπει και δεν μπορείτε να αποτύχετε. Εάν κινηθείτε στοιχειωδώς προς την κατεύθυνση που περιγράφω θεωρείστε βέβαιη τη συνδρομή μας.

Η Σκιάθος χρειάζεται εδώ και τώρα άμεση κινητοποίηση και εγρήγορση όλων όσων αντιλαμβάνονται το  υψηλό διακύβευμα.

 

Μετά τιμής

Νικόλαος Ι. Παπαϊωάννου