Σε 82 υπολογίζονται τα Μυστήρια, που τελέστηκαν φέτος, έναντι 232 την αντίστοιχη περσινή χρονιά

Όλα του γάμου δύσκολα λόγω πανδημίας, με κάθετη μείωση να καταγράφεται φέτος στα νησιά των Βορείων Σποράδων και τον συνολικό αριθμό να μην ξεπερνά τους 82, έναντι των 232 που είχαν τελεστεί το 2019. Με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση, πολλοί μελλόνυμφοι, Ελληνες και ξένοι, ανέβαλαν μέχρι νεωτέρας τα γαμήλια σχέδιά τους, με την ελπίδα ότι το 2021 όλα θα είναι διαφορετικά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ελάχιστοι γάμοι τελέστηκαν φέτος στα νησιά των Βορείων Σποράδων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με τη Σκιάθο να καταγράφει 48 το 2020 έναντι 152 το 2019, τη Σκόπελο 27 φέτος έναντι 68 το 2019 και την Αλόννησο 7, σε αντίθεση με τους 12 που τελέστηκαν το 2019.

Με το ενδιαφέρον για τέλεση της γαμήλιας τελετής σε ειδυλλιακούς προορισμούς και κυρίως νησιωτικές περιοχές να διατηρείται, στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο 2021, κυρίως από τους δεκάδες μελλόνυμφους που αναγκάστηκαν λόγω της κατάστασης να μεταθέσουν την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους για το ερχόμενο καλοκαίρι. Επιθυμία πολλών ζευγαριών, που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού κυρίως, είναι να μοιραστούν τη χαρά τους με φίλους και συγγενείς, συνδυάζοντας τους γάμους τους με τις διακοπές του καλοκαιριού.

«Παραμένει το ενδιαφέρον για την τέλεση γάμων στο νησί. Η Σκιάθος είναι δημοφιλής γαμήλιος προορισμός, γιατί από τους γάμους που τέλεσα και οι εντυπώσεις από τον κόσμο την ώρα του Μυστηρίου ήταν θετικές για το νησί. Η Σκιάθος ασκεί δυναμική παρουσία σε όλα, οπότε θεωρώ ότι για το 2021 θα υπάρχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα είναι εντονότερο σε σύγκριση με το 2020» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκιάθου Νίκος Λιακόπουλος.

Σημαντικές παράμετροι, που σχετίζεται με τον γάμο και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού γενικότερα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η εξέλιξη της πανδημίας. Με τον τουρισμό να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως αποδεικνύεται από τη δραματική μείωση των πτήσεων εξωτερικού στη βασική πύλη εισόδου, το αεροδρόμιο της Σκιάθου, είναι προφανές ότι πολλοί ήταν εκείνοι που άλλαξαν τα σχέδιά τους την τελευταία στιγμή.

Ο κύριος αριθμός των μελλόνυμφων ζευγαριών προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, με τις απαγορεύσεις και την αναστάτωση, που προκλήθηκε λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, να έχουν αρνητική επίπτωση και στα γαμήλια σχέδια, που αναβλήθηκαν για την ερχόμενη χρονιά. «Αυτή η κατάσταση ήταν ανασταλτική για πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό και κυρίως την Αγγλία, όπως ήταν αναμενόμενο. Ακόμη και ντόπιοι που είχαν προγραμματίσει να παντρευτούν φέτος, το ανέβαλαν. Τέλεσαν τον πολιτικό γάμο σε στενό οικογενειακό κύκλο και ο θρησκευτικός θα ακολουθήσει όταν το επιτρέψει η υγειονομική κρίση», επισήμανε ο αντιδήμαρχος τουρισμού και διεθνών σχέσεων Σκιάθου Διαμαντής Μαθηνός.

Ανάλογη η εικόνα και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ όπως υπογράμμισε η Μαρία Αγάλλου, πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Αλοννήσου, η οποία δραστηριοποιείται στη διοργάνωση γάμων, «πολλοί μελλόνυμφοι, που ήθελαν να τελέσουν τους γάμους τους σε ανοιχτό κύκλο, αποφάσισαν να μεταθέσουν την ημερομηνία για το 2021. Ο κόσμος ήταν φοβισμένος λόγω της πανδημίας και οι περισσότεροι, επειδή κλείνουν έναν χρόνο πριν το Μυστήριο, για το κατάστημα όπου θα πραγματοποιηθεί το γαμήλιο γλέντι, το μενού της γαμήλιας δεξίωσης και τον αριθμό των προσκεκλημένων, που είναι 80 έως 100 άτομα κάθε φορά, αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν φέτος».

Μείωση γάμων με ταυτόχρονη αντίστοιχη εσόδων και στα τρία νησιά, με τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης να κάνουν λόγο για «μεγάλο πλήγμα», καθώς οι μελλόνυμφοι που επιλέγουν ως φυσικό σκηνικό στην πιο όμορφη στιγμή της ζωής τους τα τοπία των Βορείων Σποράδων, απολαμβάνουν παράλληλα τις διακοπές τους. Τα σχέδια ανατράπηκαν προς στιγμήν, με τον κορονοϊό να αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας, αλλά οι ελπίδες των επαγγελματιών στρέφονται στο 2021.