Η Νοσταλγός» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  αναβιώνει από χθες και κάθε Τετάρτη στις 21:30, στην Πλατεία του Μουσείου Παπαδιαμάντη με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έζησε μια ήσυχη ζωή χωρίς δυνατά πάθη σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το νησί. Έζησε όμως μια πολύ πλούσια εσωτερική ζωή μέσα από τους χαρακτήρες κυρίως των διηγημάτων του. Πρόκειται συνήθως για απλούς ανθρώπους της επαρχίας, που θα μπορούσαν να ζουν στο διπλανό σπίτι. Οι ιστορίες του δεν είναι γεμάτες εκπλήξεις, δεν συνταράζονται από εμφανή έντονα πάθη, δεν είναι γεμάτες περιπέτειες, εκπληκτικές συμπτώσεις, όπως όμως όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς, έτσι κι Παπαδιαμάντης κρύβει βαθιά το πραγματικό νόημα των ιστοριών του. Η επιφάνεια φαίνεται συχνά ήρεμη, τίποτα δεν την ταράζει, όμως οι χαρακτήρες των ιστοριών ζουν κι αυτοί έντονη εσωτερική ζωή, και γι αυτήν την έντονη εσωτερική ζωή τους μας μιλάει ο συγγραφέας.

Η Νοσταλγός γράφτηκε στα 1894 και μιλάει γι αυτό ακριβώς που λέει κι ο τίτλος του διηγήματος. Η ηρωίδα της ιστορίας, νοσταλγεί το παρελθόν, τη ζωή με τους γονείς της, την αθωότητα και την ξεγνοιασιά της πρώτης της νιότης, νοσταλγεί όμως και κάτι που δεν βίωσε ποτέ. Νοσταλγεί την ζωή που δεν κατάφερε να ζήσει, τον πρώτο της έρωτα που τελικά χάθηκε πριν της χαρίσει έστω και λίγη ευτυχία. Κι έτσι, όταν στο τέλος επιλέγει χωρίς δισταγμό την ασφάλεια και την τιμή κι όχι έναν πιθανό μεγάλο έρωτα το κάνει πια χωρίς να αισθάνεται κανέναν πόνο.

Καλλιτεχνική Σύλληψη-Διασκευή Κειμένου-Σκηνοθεσία:Δημήτρης Δακτυλάς

Μουσική: Βασίλης Παπαδόπουλος

Ερμηνεύουν: Βάσια Στάμου, Μάρθα Παπαθανασίου, Οδυσσέας Δακτυλάς

Μετάφραση στα Αγγλικά: Άννα Τσίρκα

Αφήγηση στα Αγγλικά : Γεωργία Τσιάρα