Την ανάγκη να ελλιμενίζεται τη θερινή περίοδο ένα πλωτό σκάφος που θα μπορεί άμεσα να μεταφέρει στις Σποράδες πυροσβεστικά οχήματα, μηχανήματα και πυροσβέστες, αν υπάρξει ανάγκη, επισήμανε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησία Δωροθέα Κολυνδρίνη στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών». Η κ. Κολυνδρίνη όπως και οι δήμαρχοι επισήμαναν την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης και στελέχωσης των υπηρεσιών Πολιτικής προστασίας ενώ  έγινε γνωστό ότι η Π.Υ. θα ενδυναμωθεί με 80 εποχικούς υπαλλήλους που θα αναλάβουν υπηρεσία μέσα στον Ιούνιο ενώ αναμένεται να δοθεί η εντολή για τη λειτουργία νέων εποχούμενων κλιμακίων.

Στην εισήγησή της η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στα νησιά και όχι μόνο και στις συντηρήσεις οδών και επισήμανε ότι παραμένει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και της  υποχρηματοδότησης. Επιπλέον τόνισε ότι ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση παρά τις επιστολές που έχει αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία για να ελλιμενίζεται ένα πλωτό σκάφος στο λιμάνι του Βόλου που να μπορεί άμεσα να μεταφέρει μηχανήματα και προσωπικό στα νησιά αν υπάρξει πυρκαγιά.

«Έστειλα έγγραφα και ότι μας ζητήθηκε με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η τελευταία επιστολή έφυγε πριν ενάμισι μήνα. Το υπουργείο Προστασία του πολίτη δηλώνει αναρμόδιο και μας ζητά να αναλάβουμε εμείς τα έξοδα και μετά να μας δώσουν τα χρήματα. Αλλά εμείς δεν έχουμε τους πόρους. Δεν είναι ανάγκη να αγκυροβολούν οπουδήποτε αλλά να έχουμε ένα εδώ. Απεύχομαι να έχουμε μεγάλη πυρκαγιά στα νησιά». Τέλος κάλεσε τους δήμους να προσκομίσουν τα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση που απαιτηθεί, επισημαίνοντας ότι μόνο ο δήμος Βόλου έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί.

Ο διοικητής της Π.Υ. Μαγνησίας, Δημ. Μητσογιάννης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Π.Υ. για τη θερινή περίοδο και ανέφερε ότι η υπηρεσία θα ενισχυθεί με 80 εποχικούς που θα έλθουν τέλος Ιουνίου. ¨Εξήγγειλαν εποχούμενα κλιμάκια αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πως θα λειτουργήσουν» επισήμανε ενώ ευχαρίστησε δημάρχους που απέστειλαν όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν για διαθέσιμο προσωπικό και μηχανήματα αλλά και δεξαμενές και υδροστόμια. Επιπλέον ανέφερε ότι από φέτος το γενικό συντονισμό σε περίπτωση κάποιου συμβάντος έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικής Θεσσαλίας.

Στον καθαρισμό και συντήρηση των δασικών δρόμων και σε εργολαβία που ξεκινά σύντομα, αναφέρθηκε ο κ. Ανδριανός από το Δασαρχείο Αλμυρού ενώ ανέφερε ότι ήδη έχουν προγραμμτιστεί περίπολα σύμφωνα με οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Πινακάς, διευθυντής της Διεύθυνσης Δαςών ανέφερε ότι πολίτες και φορείς μπορούν να καλούν σε περίπτωση ανάγκης, πέραν του 166 και το 1591 που είναι το κέντρο δασοπροστασίας. Επιπλέον τόνισε ότι φέτος έγινε πολύ καλός καθαρισμός των περιαστικών λόφων της Γορίτσας και του Σαρακινού ενώ καταρτίστηκαν και μελέτες από τα τρία δασαρχεία για τη δασική οδοποιία και μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης. Τέλος τόνισε ότι υπάρχουν θέματα με τον καθαρισμο ιδιοικτησιών μέσα σε δάση και εδώ απαιτείται η άδεια της πολεοδομίας κάτι που είναι δύσκολο να γίνει σε μικρούς δήμους.

Οι νησιώτες δήμαρχοι έθεσαν με τη σειρά τους το θέμα της υποχρηματοδότηση, με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη αναφέρει ότι για φέτος ο δήμος πήρε 27.500 ευρώ. «Πως να κινηθώ εγώ που έχω ένα νηςί με 80% πευκοκάλυψη με αυτά τα χρήματα», αναρωτήθηκε. Τόνισε ότι υπάρχει πλειάδα σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιών και καταστροφών αλλά δεν υπάρχουν πόροι και προσωπικό να εφαρμοστούν.

Για ένα δυναμικό επανδρωμένο κέντρο επιχειρήσεων στη Σκόπελο έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων κ. Ζλατούδης, έστω και μακροπρόθεσμα. Το αίτημα που έθεσαν δήμαρχοι των νησιών να παρεμβαίνουν πυροσβεστικά πλοιάρια σε πυρκαγιές κοντά στις ακτές, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί γιατί αυτά τ απλοιάρια είναι μόνο για να σβήνουν φωτιές σε σκάφη εξήγησε ο εκπρόσωπος του λιμεναρχείου, υπολιμενάρχης Δημήτρης Ζαραζάνης.

Για υποχρηματοδότηση έκανε λόγο και ο δήμαρχος Ζαγοράς, Πατής Κουτσάφτης, λέγοντας ότι ο δήμος του χρηματοδοτήθηκε με 36,000 ευρώ για ένα χρόνο για την Π.Π. Επίσης ανέφερε ότι θα εκπαιδευτεί και θα πιστοποιηθεί ομάδα εθελοντών για να συνδράμει το εργο των πυροσβεστών. Έθεσε το θέμα του ελεύθερου κάμπινγκ που ήδη ξεκίνησε στο δήμο και στις απομακρυσμένες παραλίες, λόγω και του κορονοϊού και επέσεισε τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω του ότι οι σκηνίτες ανάβουν φωτιές πολύ συχνά τα βράδια.

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ευχήθηκε το νέο νομοσχέδιο Πολιτικής Προστασίας να μην προκαλέσει μεγαλύτερο μπέρδεμα καθώς δεν υπήρξε χρόνος για εξειδίκευςή του πριν τεθεί φέτος σε Λειτουργία. Τέλος ανέφερε ότι σε συνεργασία με Δασαρχείο, ο δήμος προχωρά σε διαχειριστικές μελέτες για τα δάση γιατί υπάρχουν πολλά παλιά δένδρα που πρέπει να κοπούν για να αναζωογονηθούν τα δάση στην Όθρυ γενικότερα αλλά και στην περιοχή της Αναύρας.

Στην ετοιμότητα του δήμου Βόλου αναφέρθηκε η κ. Σταυρούλα Παπαθανασίου και στις εργολαβίες καθαρισμού δημοτικών οικοπέδων και αποψίλωσης χόρτων στις διάφορες δημοτικές ενότητες.

Για την παραχώρηση ενός πυροσβεστικού οχήματος στην Π.Υ. αναφέρθηκε ο Ευστάθιος Παναγιώτου από την 111 Π.Μ. και τόνισε ότι υπάρχει προγραμματισμός για μικτά περίπολα στο δήμο σε συνεργασία με πυροσβεστικό κλιμάκιο Δρυμώνα

Τέλος το λόγο πήραν εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών και τόνισαν την ανάγκη να βρεθεί μια λύση για τη χρηματοδότησή τους ώστε να μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον τα καύσιμα με την κ. Κολυνδρίνη να τονίζει ότι έχει ήδη ζητήσει να υπάρξει σχετική εγκύκλιος που θα δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να αποδέχεται και να εξοφλεί τιμολόγια που προσκομίζουν οι πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις.