Ανάγκη αλλαγής τρόπου διαχείρισης του πολυτιμότερου αγαθού | παγκόσμια ημέρα νερού | άρθρο του Αντ/δρου της ΔΕΥΑΣ Λ. Βιολέττα |

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Λευτέρης Βιολέττας

άρθρο του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΣ Λευτέρη Βιολέττα                       στο Skiathoslife.gr

Το νερό, που τόσο λυρικά ο Πίνδαρος δηλώνει ότι είναι ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος με την επιγραφή του: «Ἄριστον µὲν ὕδωρ, ὁ δέ χρυσὸς αἰθόμενον πῦρ ἅτε διαπρέπει νυκτὶ μεγάνορος ἔξοχα πλούτου», που σημαίνει: το νερό είναι το καλύτερο, αν και ο χρυσός του ξεχωριστού περήφανου πλούτου κινεί µε τη θωριά του τον θαυμασμό, όπως η λαμπερή φωτιά τη νύχτα.

Σήμερα που η διαχείριση της αστικής ύδρευσης στο σύγχρονο κόσμο γίνεται ολοένα πιο προκλητική, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης νερού, η ανάγκη να αλλάξουμε όλοι τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πολύτιμο αγαθό είναι επιτακτική. Ένας επιπλέον λόγος στον τόπο μας, στο καταπράσινο νησί μας, με τις αυξημένες καλοκαιρινές ανάγκες λόγω του τουρισμού, να δημιουργήσουμε τις υποδομές και την κουλτούρα ώστε να εξασφαλίσουμε στο μέλλον την ύπαρξη κι επάρκεια νερού και ταυτόχρονα το μέλλον της μικρής μας πατρίδας και των παιδιών μας, που τους ανήκουν και τα δύο.

Γύρω από το νερό υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι. Πολιτισμοί αναπτύχθηκαν κοντά σε ποταμούς, πόλεις χτίστηκαν δίπλα σε λίμνες, σπίτια δίπλα σε ρυάκια, εκκλησιές πάνω από πηγές. Και άνθρωποι σήμερα είναι πίσω από κάθε αυτονόητη ενέργεια γύρω από το νερό.

Έχουμε άραγε σκεφτεί η βρύση που ανοίγουμε το πρωί με ένα μόνο κουμπί, ή, το νερό που τρέχει από το λάστιχο του κήπου, πόσους ανθρώπους κρύβει από πίσω;

Πόσες ενέργειες από ανθρώπους γίνονται, για να απολαμβάνουμε πάλι εμείς οι άνθρωποι αυτό που θεωρούμε αυτονόητο.

Εμείς τουλάχιστον στη Σκιάθο, που χάσαμε απ’ το 2008 το προνόμιο να πίνουμε από τη βρύση μας, όταν σύντομα με το καλό το ξαναβρούμε, ας μην το ξεχάσουμε. Ας μας αφήσει μια γνώση, ότι, το νερό είναι φθηνό για τον χρήστη, κι ακριβό για τον σπάταλο.