«Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Χαρακτήρισε παράλληλα τις κινήσεις της Τουρκίας «ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή». «Οι κινήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια της Ελλάδας και της Κύπρου και οι συμμαχίες, την έχουν οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο» είπε για να προσθέσει: «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πάντα υπαρκτό» και ότι το λαμβάνει υπ’ όψιν η ελληνική κυβέρνηση. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας» υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Λευκωσία και στηρίζει τις αποφάσεις της και συμπλήρωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί για να συμπληρώσει πως αν χρειαστεί μπορεί να μιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, επισημαίνοντας ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς «αν σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση». «Δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση» ανέφερε. Είπε ακόμη πως δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας και πως όποιος το ισχυρίζεται αυτό «είναι εκτός τόπου και χρόνου». «Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε για να προσθέσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πηγή: naftemporiki.gr