Διόλου απίθανο το σενάριο «εμφράγματος» στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω του καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, αν και παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι η ζήτηση δεν θα ξεπεράσει το ακραίο σενάριο επάρκειας. Ήδη καταγράφηκαν τα πρώτα προβλήματα με διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αττικής, ενισχύοντας τις ανησυχίες για μπλακ άουτ, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, θυμίζοντας τις ημέρες του καλοκαιριού του 2007.

Στον καύσωνα του 2007 η ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 10.300 ΜW και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρξει πρόβλημα με τα επίπεδα επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος καθότι δεν προβλέπεται να ξεπεράσει η ζήτηση το ακραίο σενάριο που έχει καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ. Στην πρόσφατη μελέτη επάρκειας προβλέπονται τρία σενάρια: Ήπιο (9.875MW), αναφοράς (9.930MW) και ακραίο (9.985MW). Πάντως, όπως τονίζεται από στελέχη της ΔΕΗ σε περίπτωση που η ζήτηση φτάσει στα κόκκινα από ταυτόχρονη χρήση κλιματιστικών, υπάρχει το Αμύνταιο το οποίο έχει απόθεμα λιγνίτη για 25 ημέρες.

Με βάση ειδικό δείκτη με τον οποίο ο ΑΔΜΗΕ μετράει την επάρκεια ισχύος στα σενάρια που κάνει για την επάρκεια ισχύος χωρίς διασυνδέσεις προκύπτει ότι οι ώρες διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να φτάσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες φέτος τις 12 ώρες ετησίως, το 2018 τις 20, το 2020 τις 237 ώρες και το 2021 τις 173 ώρες.

Πάντως, η μελέτη του ΑΔΜΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τέλη Μαΐου, αποκαλύπτει ότι το σύστημα της ηλεκτροδότησης της χώρας τη δεκαετία 2017-2027 θα παρουσιάσει προβλήματα επάρκειας ισχύος, με τις χρονιές 2020-2021 να είναι οι πιο επικίνδυνες. Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι πως τη διετία 2020-2021 λόγω της ταυτόχρονης απόσυρσης των μονάδων λιγνιτικής παραγωγής των δύο ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου δηµιουργείται κίνδυνος για την επάρκεια του συστήµατος. Τονίζεται δε ότι ιδίως υπό δυσμενείς συνθήκες η αξιοπιστία του συστήµατος ηλεκτροπαραγωγής µπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπαρκής, παρά τη συµβολή των διασυνδέσεων.

protothema.gr