Στους τρόπους καλλιέργειας που εφαρμόζει στα αμπέλια του για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού, αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «Θ» ο κ. Ιωάννης Παρίσσης, που διατηρεί το ομώνυμο οινοποιείο στη Σκιάθο. Τονίζει πως «εφαρμόζει τη μέθοδο της αγιορείτικης αμπελουργίας και δηλώνει περήφανος που «η Μαλαγουζιά του πήρε την πρώτη διάκριση σε «τυφλή δοκιμή» που έγινε στην Αθήνα από γευσιγνώστες, με κρασιά από όλη την Ελλάδα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «Θ»

Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση, όταν όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα έχουν εγκαταλειφθεί στην τουριστόμορφη Σκιάθο;
Από παλιά η οικογένειά μου είχε ένα αμπελάκι πέρα στο «Ξάνεμο» για το κρασάκι μας. Όταν ως ψαράς βρέθηκα στην Κυρα-Παναγιά, είδα με μεγάλη μου έκπληξη τον τρόπο που οι καλόγεροι καλλιεργούν τ’ αμπέλια τους και τις μεθόδους παραγωγής οίνου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που δημιουργούσε ο τρόπος ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος, στο πανέμορφο πνευματικό μας νησάκι.
Έτσι αποφάσισα με τη σύζυγό μου Μαρία και τα μέλη της οικογένειάς μου να εφαρμόσω τη μέθοδο της αγιορείτικης αμπελουργίας εδώ στον τόπο μου, ξεκινώντας απ’ το πατρικό μου αμπέλι και φθάνοντας σήμερα τα 30 στρέμματα.

Τι είδη σταφυλιών επιλέξατε να καλλιεργήσετε;
Καταρχάς ήθελα να κρατήσω τις δυο-τρεις ντόπιες ποικιλίες που ευδοκιμούσαν τα χρόνια πριν τη φυλλοξέρα, που άλλαξε την πορεία της ζωής μας, μιας και τα αμπέλια μας καταστράφηκαν και εγκαταλείφθηκαν. Έτσι έχω τη Μαυροκουρούνα (γνωστό ως Λημνιό), τον Ροδίτη, το Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά.
Πάντοτε ένιωθα ότι η καλλιέργεια της αμπέλου ήταν και είναι δείγμα πολιτισμού και παρ’ όλη τη σημερινή αντίληψη της απαξίωσης του παλιού, αισθάνθηκα βαθιά μέσα μου την ενασχόληση με την αρχαία παράδοση, προσαρμοσμένη στο σήμερα και το μέλλον.
Έτσι την κατάλληλη στιγμή, πριν από τρία χρόνια, κι έχοντας επαρκή γνώση παραγωγής καλού κρασιού, στήσαμε το οινοποιείο μας σ’ ένα σύγχρονο κτίριο 450 τ.μ. στην τοποθεσία Κρύο Πηγάδι, ώστε να κινηθούμε πλέον στην τοπική αγορά, όπου φεύγει το 70% της παραγωγής μας και το υπόλοιπο 30% σε δύο μεγάλα μάρκετ της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης.

Έχετε μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της μέρας;
Ναι, είναι αλήθεια ότι οι επισκέπτες είναι πολλοί, με αίσθηση αγάπης για τον οίνο και συνήθως οι περισσότεροι είναι ξένοι.
Η επίσκεψη του κ. Γιάννη Μπουτάρη στο οινοποιείο μας ήταν μεγάλη μας χαρά, ως δείγμα επιβεβαίωσης της ποιότητάς μας. Επίσης επενδυτές από Ολλανδία και Βέλγιο, που είναι εραστές της Σκιάθου, μας προσεγγίζουν επιθυμώντας να έχουν συμμετοχή στην εταιρεία μας. Είναι κάτι που μας συγκινεί και μας δυναμώνει να προχωρήσουμε και να βάλουμε τον πήχη μας ψηλότερα.
Πριν λίγο καιρό, η Μαλαγουζιά μας πήρε την πρώτη διάκριση σε «τυφλή δοκιμή» που έγινε στην Αθήνα από γευσιγνώστες, με κρασιά από όλη την Ελλάδα.

Τι άλλο παράγετε;
Έχουμε τσίπουρο, ενεργοποιώντας τα καζάνια μας μέσ’ τον Νοέμβριο και σύντομα θα ’χουμε και το πετιμέζι με την ντόπια μας συνταγή.

Πώς βλέπετε την προοπτική σας;
Ο ανταγωνισμός στον τομέα μας είναι μεγάλος, μα η πίστη μας στην ποιότητα της γης μας, με το θαλάσσιο περιβάλλον μας και το ιερό πνεύμα του Διόνυσου, μας στηρίζουν και μας καθοδηγούν.

Οι τοπικές αρχές σάς στηρίζουν;
Δυστυχώς, στις μικρές μας κοινωνίες η ζήλια και ο φθόνος από κάποιους που ορίζουν τα κοινά για ό,τι προοδευτικό, υγιές και άξιο λόγου, δεν βοηθούν. Παρ’ όλα αυτά, το πιστεύω μας είναι πρώτα το νησί μας και μετά ο εγωισμός μας…

ΝΙΚΟΣ ΛΑΡΥΓΓΑΚΗΣ